Ερμηνευτής/τρια Δημήτρης Παναγόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαΐου 2022

Δημήτρης Παναγόπουλος – Βιογραφία

Ο τραγουδοποιός Δημήτρης Παναγόπουλος, έχει κυκλοφορήσει συνολικά 5 albums:

1) Ασταθής Ισορροπία (1988). Από το album αυτό ο Μάνος Χατζηδάκης χαρακτήρισε το τραγούδι «Αύρα» ως το «καλύτερο ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας 1980-90. «Μ’ ένα στίχο ουσιαστικό, σύγχρονο και χωρίς παραχωρήσεις στην εύκολη συνθηματολογία, η πρώτη παρουσία στη δισκογραφία του Δ. Παναγόπουλου είναι απόλυτα θετική. Ο Δ. Παναγόπουλος γεννήθηκε στη δεκαετία του 60’ και πολύ λίγο πρόλαβε να τη βιώσει. Μάλλον έζησε περισσότερο τη μουσική οπισθοδρόμιση της εφταετίας. Κι όμως. Κατάφερε μ’ ένα μαγικό τρόπο, που απαντάται μόνο στους δημιουργούς, να αφήσει να εισχωρήσει μέσα του ό,τι καλύτερο έδωσε στο είδος της Rock μπαλλάντας η δεκαετία του 60’. Όλα αυτά σ’ ένα χώρο που μαστίζεται από τυμβωρύχους και ψιλικατζήδες», (Βάσω Ντάκουρη, περ. “ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ”, 9 Ιαν. 1988).

2) Εκτροπή (1993). «Από τους πιο υποψιασμένους συμπολίτες μας, πράγμα που φαίνεται έντονα στους στίχους του, αλλά και από τους πιο υποψιασμένους μουσικούς, κινείται με άνεση και συνέπεια ανάμεσα στο Rock, το Blues, τη Jazz, ή σε ελληνικούς δρόμους», (εφημ. “ΑΥΓΗ”, 26 Σεπτ. 1993).
«Ένας άρτιος αισθητικά δίσκος…, με μια στενή σχέση με την οργανική πρακτική (ήχος ξέφραγος δεν περιφέρεται εδώ) και μια παγερή απόσταση από το δισκογραφικό καθεστώς», (Α. Ζήλος, «Αθηνόραμα», 26 Νοεμβρ. 1993).
«Η “Εκτροπή” είναι ένας δίσκος από εκείνους τους λίγους, τους “διαφορετικούς”, που βγαίνουν πότε – πότε για να μας θυμίζουν ότι η ελληνική μουσική δεν είναι μόνο “γαβ, γαβ” και “πους απς”. . .», (περ. “ΚΑΙ”, 6 Οκτ. 1993).
«Ένας θαυμάσιος μουσικός και ερμηνευτής, από εκείνους που δεν ακολουθούν τα “μοντέλα” της εποχής», (Ν. Λυμπερόπουλος, περ. “TV ΖΑΠΙΝΓΚ”, 9 Οκτ. 1993).

3) Been in the Blues so Long (1998). «Οι AURA, ένα δεμένο σχήμα και ο Δημήτρης Παναγόπουλος, ο καλύτερος ίσως Έλληνας κιθαρίστας, διασκευάζουν μεγάλους Blues ποιητές με έναν απόλυτα Rock τρόπο, αφήνοντας όμως να φανεί η blues ιστορία των τραγουδιών, αλλά και γενικότερα, οι blues καταβολές του rock. Η ηχογράφηση είναι ζωντανή σε studio», (Γιάννης Αλεξανδράκης, εφημ. “IN ROCK”, Νοέμβριος 1998).
«Άκρως ικανοποιητική η προσπάθεια του Δημήτρη Παναγόπουλου και της μπάντας του AURA στο δρόμο των Blues, ο οποίος αν και δύσβατος για όσους δεν αντιλαμβάνονται τους κώδικες επικοινωνίας που τον διέπουν, φαίνεται ότι διόλου προβληματίζει τους δημιουργούς του “Been in the Blues so Long”. Ο τίτλος του album επαληθεύεται πλήρως από τον τρόπο που ο Παναγόπουλος χειρίζεται τις συνθέσεις ονομάτων όπως John Lee Hooker, Willie Dixon, Robert Johnson, Howling Wolf αλλά και αρκετών άλλων. Αξιολογότατες και οι διασκευές στα “Roadhouse Blues” (Doors) και “Proud Mary” (John Fogerty), αξιολογότατο και το μοναδικό και μάλιστα instrumental κομμάτι που φέρει την υπογραφή του Παναγόπουλου και ονομάζεται “See you Around”. Όσο για το booklet που συνοδεύει το CD και τα όσα γράφονται σε αυτό, απλώς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα blues είναι κάτι παραπάνω από νότες. Είναι και ψυχή!», (Κώστας Χρονόπουλος, περ. “Zoo”, Ιούλιος-Αύγουστος 1998).
«Οι μελωδίες και το παίξιμο είναι από τα καλύτερα του είδους και ο ήχος on the road …», (Ντίνα Μπατζιά, περ. “Μουσικό Café”, Ιούν. 1998).

4) Έκδυση (2002). «Ώριμο Rock και τραγουδοποιΐα αξιώσεων, σε ηλεκτρική και ακουστική εκδοχή, με σύγχρονο ήχο και παιξίματα υψηλού επιπέδου. Μία παρέα τραγουδιών με διαφορετικές όψεις αλλά κοινές απόψεις, που επενδύονται άλλοτε λιτά με μία ακουστική κιθάρα και άλλοτε φορούν “τα καλά τους”, με συμφωνικές ορχήστρες και μεγάλες ηλεκτρικές μπάντες με πνευστά. Κοινό σημείο σε όλα αυτά, η ποιότητα και η προσωπική σφραγίδα ύφους του Παναγόπουλου. Οι στίχοι απλοί και ποιητικοί, τάσσονται με το μέρος της ουσιαστικής ζωής, του έρωτα, της αιώνιας αναζήτησης του αληθινού, έννοιες που η καθημερινότητά μας τους έχει κηρύξει τον πόλεμο», (Κώστας Γιακουμάτος, περ. «Πίστα», Μάρτιος 2002).
«Οι μπαλάντες του επιβάλλουν την εκφραστικότητά τους», (Αργύρης Ζήλος, «Αθηνόραμα», 28 Φεβρουαρίου 2002)
«Πάει καιρός που η Αύρα του καθόρισε τη δεκαετία του ’80. Ξεκίνησε με μία Ασταθή Ισορροπία το 1988 και συνεχίζει σποραδικά αλλά ουσιαστικά να σηματοδοτεί με τις δουλειές του το ελληνικό Rock. Η Έκδυσή του εμμένει κυρίως στον ηλεκτρικό ήχο αλλά εντάσσει και νέα γι’ αυτόν στοιχεία, κυρίως όσον αφορά τα όργανα που συνοδεύουν την ηλεκτρική ή την ακουστική κιθάρα. Η συμφωνική ορχήστρα και τα χάλκινα πνευστά συνδυάζονται με τις ροκ αποχρώσεις του μπάσου, του βιμπράφωνου και της φυσαρμόνικας και δίνουν στους μεταφυσικής χροιάς στίχους του τραγουδοποιού μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το κομμάτι Έκδυση αξίζει πολλών συγχαρητηρίων και ίσως δείχνει την εσωτερική δημιουργική εξέλιξη του Παναγόπουλου. Να υπενθυμίσουμε βέβαια την έντονη blues διάθεση που δεν λείπει και αυτή τη φορά, άποψη που ενδύει με αυθεντικότητα την προσωπική γλώσσα του», (Μιχάλης Πολυχρόνης, περ. «Δίφωνο», Νο 78, Μάρτιος 2002).

5) Παρείσακτο Αντικλείδι (2010). «Γνωστός άγνωστος της εγχώριας rock ο Δημήτρης Παναγόπουλος, από τις περιπτώσεις που όλοι τον ξέρουν αλλά… δεν το ξέρουν. Δύσκολο όποιος έχει έστω και επιδερμική σχέση με την ελληνική μουσική να μην έχει σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή την “Αύρα”. Πόσοι ξέρουν όμως τι κρύβεται πίσω από αυτό το τραγούδι στην υπόλοιπη δισκογραφία του Παναγόπουλου; Σαφώς πολύ λιγότεροι. Οι επιλεγμένες στιγμές της μικρής δισκογραφίας του είναι μία ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν καλλιτέχνη που θα μπορούσε να είναι και μία κατηγορία από μόνος του για τα μουσικά μας δρώμενα. Tο ντεμπούτο “Ασταθής Ισορροπία” (1988), που περιείχε και την προαναφερθείσα επιτυχία, εντάσσεται ουσιαστικά στο είδος της ακουστικής φολκ μπαλάντας. Αυτός είναι και ο δίσκος που καταξίωσε τον Παναγόπουλο και τον έχρισε μεγάλο ταλέντο της rock σκηνής. Προς τιμήν του, η επόμενη προσπάθειά του ήταν ακόμα πιο καλλιτεχνικά φιλόδοξη. Το γεγονός ότι η μουσική δεν ήταν η κύρια ενασχόλησή του (είναι διαπρεπής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) φάνηκε από την απόσταση των πέντε ετών που μεσολάβησε. Αντί λοιπόν να πατήσει στην προηγούμενη επιτυχία του, με την άνεση του χρόνου παρουσίασε ένα έργο ενορχηστρικά πιο κοντά στο πνεύμα της jazz και του Nick Drake. Άλλη μία πενταετία δισκογραφικής απραξίας και ο Παναγόπουλος με τους Aura (το συγκρότημά του) κάνει την έκπληξη να παρουσιάσει έναν ηλεκτρικό δίσκο ηχογραφημένο ζωντανά στο studio, διασκευάζοντας κλασικά blues και blues-rock κομμάτια. Εδώ αποδεικνύεται και η δεξιοτεχνία του στην ηλεκτρική κιθάρα αλλά και η βαθιά του αγάπη και μελέτη για αυτό το είδος μουσικής. Οι διασκευές είναι εξαιρετικές, σε τραγούδια των Creedence Clearwater Revival, Howling Wolf κ.α., ενώ στέκεται επάξια και μία δική του instrumental σύνθεση, το “See You Around”. Η τελευταία φορά που η ελληνική μουσική βιοτεχνία άκουσε το όνομα του Δημήτρη Παναγόπουλου ήταν το 2002 με το δίσκο “Εκδυση”. Το μουσικό κατεστημένο των ελληνικών δισκογραφικών δεν ήταν ποτέ του γούστου του και για το λόγο αυτό οι κυκλοφορίες του είναι ανεξάρτητες και ελεγχόμενες από τον ίδιο. Η τελευταία του δημιουργία “Έκδυση” αποτελεί την πιο ώριμη και ολοκληρωμένη δουλειά του. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι περιέχει το απόσταγμα των τριών προηγούμενων προσπαθειών του. Ηλεκτρισμός αλλά και ακουστικές κιθάρες, blues και μπαλάντες, ενορχηστρώσεις ψαγμένες, αλλά και προσιτές μελωδίες.» (Κώστας Σακκαλής, Rocking Gr, 8/10/2010).
«Με μόλις τέσσερις κυκλοφορίες σε 22 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, ο Δημήτρης Παναγόπουλος αποτελεί ακριβοθώρητη παρουσία για τα εγχώρια μουσικά δεδομένα. Το Παρείσακτο Αντικλείδι κυκλοφορεί με αφορμή την επανέκδοση όλων των δίσκων του από την In Vivo Records και επιχειρεί να ανθολογήσει τη μέχρι σήμερα πορεία του, μέσα από 19 τραγούδια. Το ντεμπούτο του Παναγόπουλου, Ασταθής Ισορροπία, μια κατ’ ουσίαν οικιακή ηχογράφηση με την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα να αποτελούν τη μόνη συνοδεία της φωνής του, κυκλοφόρησε το 1988 –τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης η οποία του απέφερε το 3ο βραβείο για το τραγούδι “Μονόλογος”. Με το τραγούδι “Αύρα” από εκείνο το άλμπουμ σφράγισε από νωρίς το εισιτήριο του για την καλλιτεχνική αθανασία, με τον Μάνο Χατζιδάκι να του αποδίδει τον τίτλο του καλύτερου ελληνικού τραγουδιού εκείνης της δεκαετίας. Ακολούθησαν η Εκτροπή το 1993, με διευρυμένο ενορχηστρωτικό σχήμα, οι διασκευές σε κλασικά μπλουζ κομμάτια παρέα με τους Aura στο Been In The Blues So Long του 1998 και η Έκδυση του 2002. Ποιος είναι όμως ο τραγουδοποιός Δημήτρης Παναγόπουλος; Είναι ο ακουστικός φολκ τροβαδούρος του ντεμπούτο του; Είναι ο αλχημιστής που μπλέκει ροκ, μπλουζ και τζαζ σχήματα με ποιητικούς στίχους στην Εκτροπή και στην Έκδυση; Ή μήπως είναι ο αφοσιωμένος μελετητής των μπλουζ του Been In The Blues So Long; Δεν θα δυσκολευτεί κανείς να βρει την απάντηση αν ακούσει προσεκτικά τα τραγούδια αυτά. Θα διακρίνει τότε ότι υπάρχει ένα νήμα που συνδέει όλα τα πρόσωπα του τραγουδοποιού, πέρα από τις φόρμες και τις ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις που επέλεξε κάθε φορά. Είναι ένα ύφος το οποίο παντρεύει τις διάφορες μουσικές αγάπες του χωρίς σε καμιά περίπτωση να ενδίδει στη μόδα και στα κλισέ της εποχής του. Είναι μια στιχουργική γλώσσα που, ενώ χρησιμοποιεί ρομαντικά ποιητικά σχήματα, προδίδει εντούτοις σε σημεία την άλλη του ιδιότητα –αυτή του επιστήμονα– καθώς παραμένει πάντα κατά περίεργο τρόπο εγκεφαλική. Το Παρείσακτο Αντικλείδι πετυχαίνει τον σκοπό του, να ξεκλειδώσει δηλαδή το μονοπάτι προς το πορτρέτο ενός ασυμβίβαστου καλλιτέχνη το οποίο διατηρεί τις λεπτομέρειές του άφθαρτες από τον χρόνο. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το μέλλον μάς επιφυλάσσει μια επιστροφή του στη δισκογραφία.» (Μιχάλης Τσαντίλας, Avopolis 26/10/2010).

Από το 2004 έως το 2017 ο Δημήτρης Παναγόπουλος με το σχήμα του Aura εμφανίζονταν στο Blues-Jazz-Rock live club “In Vivo” όπου ο Δ.Π. είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση του χώρου. Στον χώρο αυτό εμφανίζονταν κάποια από τα καλύτερα rock-blues σχήματα της Αθήνας. Συνέντευξη για τη μουσική του πορεία στην Ιουλία Λυμπεροπούλου:
https://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4198

To 2018 συμπλήρωσε 35 χρόνια διαρκούς παρουσίας στις μουσικές σκηνές και αποφάσισε να αποτραβηχθεί από μουσικές παραστάσεις. Συνέντευξη στον Michael Limnios:
https://blues.gr/profiles/blogs/greek-singer-songwriter-dimitris-panagopoulos-talks-about-the-blu?overrideMobileRedirect=1

Η δισκογραφία του Δημήτρη Παναγόπουλου διανέμεται ψηφιακά από την αμερικανική εταιρεία DashGo/Downtown και διατίθεται στα διαδικτυακά καταστήματα: Apple, iTunes, Deezer, Spotify κ.λ.π.. Διάθεση CD: Music Corner (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα).

Ο Δημήτρης Παναγόπουλος είναι βιοφυσικός ειδικός στις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών και εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αύρα - Δημήτρης Παναγόπουλος

Αύρα – Δημήτρης Παναγόπουλος

Στίχοι:
Μουσική:


Από την πόρτα σα θα βγω
θα δω τον ήλιο στρογγυλό
και με το όμορφο στερνό χαμόγελό σου

Μια καλημέρα θα σου πω
...
Αύρα – Δημήτρης Παναγόπουλος στίχοι (συνέχεια) »