Ερμηνευτής/τρια Άννα Βίσση

Άννα Βίσση
Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2021

Άννα Βίσση – Βιογραφία

Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1957 στην Κύπρο. Ανυποψίαστοι για τον rock σίφουνα που έφεραν στον κόσμο οι γονείς της, Νέστορας και Σοφούλα Βίσση, καλωσόρισαν τη δεύτερη από τις τρεις συνολικά κόρες τους. Σύντομα διαπιστώνουν ότι εξαιτίας αυτού του παιδιού θα βρεθούν να παίζουν στο δικό τους Ένα Αστέρι γεννιέται όταν η μικρή Άννα τούς «υποχρεώνει» να την γράψουν για μαθήματα πιάνου και χορού στο Εθνικό Ωδείο στην τρυφερή ηλικία των έξι. Αναμενόμενο ήταν, στην πιο τζαναμπέτικη ηλικία των δεκατριών, να τους πείσει να την αφήσουν να συμμετάσχει σε διαγωνισμό τραγουδιού του τηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ, όπου, βεβαίως, θριαμβεύει. Το πεισματάρικο, χαρισματικό κορίτσι, ξεκινά συναυλίες με την ταλαντούχα αδερφή της, Λία, στο πιάνο και κατακτούν το κοινό.

First we take Cyprus, then we take the world, θα έλεγαν αν μπορούσαν να κάνουν fast forward στο μέλλον.

Η οικογένεια μετακομίζει στην Ελλάδα το 1973 και η Άννα προσγειώνεται σαν μουσικός κομήτης στην Αθήνα. Δεν αργούν να έρθουν οι συναυλίες και οι συνεργασίες με λαμπερά αστέρια της εποχής όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου. Μαζί θα κυριαρχήσουν στις αθηναϊκές μπουάτ και θα τραγουδήσουν μέχρι το ιστορικό Rainbow Theatre του Λονδίνου. Η Άννα σερφάρει στον αφρό του Νέου Κύματος και το 1973 υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία, τη Minos, ενώ είναι ακόμη μαθήτρια εξαταξίου Γυμνασίου. Αμέσως ξεχωρίζει με τη συμμετοχή σε σπουδαίες δισκογραφικές δουλειές όπως τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», τετράστιχα του υποψήφιου για Νόμπελ λογοτεχνίας Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη. Τέσσερα χρόνια μετά από την άφιξή της στην Αθήνα, το 1977, κερδίζει την πρωτιά στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» του συμπατριώτη της Δώρου Γεωργιάδη και κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο. Το μελαχρινό κορίτσι από την Κύπρο έχει φορέσει το γυάλινο γοβάκι του έντεχνου τραγουδιού και είναι έτοιμη να στεφεί πριγκίπισσα. Και τότε έρχονται τα 80ς.

Βάτες, σιρίτια, φουσκωτά μαλλιά, τρουκς, φλούο και άλλες ντίσκο επιρροές κατακλύζουν τα studio της ελληνικής δισκογραφίας. Το γεμάτο καπνούς τοπίο σαρώνει ο ανεμοστρόβιλος Νίκος Καρβέλας, εκκεντρικός μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης, προσωπικότητα που έρχεται να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της Άννας μέσα και έξω από το studio. Οι δυο τους θα αποτελέσουν ένα από τα πιο εκρηκτικά ζευγάρια της ελληνικής showbiz. Τους παντρεύει ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, στη Λάρνακα, το Μάιο του 1983. Την ίδια χρονιά θα γεννηθεί η κόρη τους, Σοφία. Θα χωρίσουν το 1992, αλλά θα παραμείνουν φίλοι και συνεργάτες μια ζωή. Η μουσική ιδιοφυΐα του Νίκου Καρβέλα θα γίνει το πηδάλιο που θα οδηγήσει την Άννα σε διαφορετικά μουσικά νερά. Συνθέτης ικανός να ακροβατήσει ανάμεσα σε πολύ διαφορετικά μουσικά είδη ωθεί την Άννα να τολμήσει και δημιουργούν μαζί ακόμη και μουσικά υβρίδια. H μεταξύ τους χημεία, αλλά και η τελειομανία τους, τους οδηγούν στην ίδρυση της δικής τους δισκογραφικής εταιρία, της CarVi, πράγμα που τους φέρνει στα μαχαίρια με την EMI και τελικά τους οδηγεί επαγγελματικά στην αγκαλιά της CBS, που θα γινόταν στη συνέχεια η Sony.

Η Άννα Βίσση δεν φοβάται τις αλλαγές και το αποδεικνύει αυτό σε όλη τη διάρκεια των 90ς, από δίσκο σε δίσκο, αλλάζοντας μουσικό ύφος, μαλλιά, εμφάνιση, δισκογραφική εταιρία. Οι εμφανίσεις και τα shows της αφήνουν εποχή στην αθηναϊκή νύχτα. Ακούραστη performer, στιχουργός και συνθέτης, αποφασίζει να δοκιμαστεί στη σκηνή. Το 1991 ανεβαίνει στο θέατρο «Αττικόν» η ροκ όπερα «Δαίμονες», σε μουσική Νίκου Καρβέλα, λιμπρέτο Σταύρου Σιδερά και πρόσθετους στίχους Ν. Καρβέλα. Η Άννα σε διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο με συμπρωταγωνιστές τους Γιάννη Σαμσιάρη, Μπέσυ Μάλφα και Τζον Μοδινό, κάνει όλη την Ελλάδα να μιλάει πάλι γι αυτήν. Όλα γύρω της αλλάζουν εκτός από ένα: το φανατικό κοινό της που την ακολουθεί πιστά, στέλνοντας τους δίσκους της στο νούμερο ένα των πωλήσεων, «ντύνοντάς» τους κάθε φορά με χρυσό και πλατίνα. Το «Αντίδοτο» είναι το πρώτο άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας που έγινε πλατινένιο μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, για να ξεπεραστεί στη συνέχεια από το «Κραυγή», που έγινε πλατινένιο σε μία μέρα (συνολικά έξι φορές πλατινένιο στην Ελλάδα και επτά φορές στην Κύπρο). Την ίδια χρονιά, το 2000, έρχεται ο πρώτος αγγλόφωνος δίσκος, Everything I Am.

Είναι η χαραυγή των 00ς και η Άννα είναι έτοιμη για ένα ακόμη στοίχημα. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τους Δαίμονες, το 2002, ανεβάζει στο θέατρο «Παλλάς» το μιούζικαλ «Μάλα – Η Μουσική του Ανέμου», σε κείμενο, μουσική και στίχους τραγουδιών Νίκου Καρβέλα. Την πλαισιώνουν 60 ηθοποιοί και σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας. Η δεκαετία κυλάει με ξέφρενες επιτυχίες και, ενώ η χώρα βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η Άννα βάζει με την εμφάνισή της στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το όνομά της πλάι στον ορισμό της λέξης κέφι τραγουδώντας τη «Μισιρλού» και sexy, ερμηνεύοντας το «Είσαι». Η μεγάλη στιγμή της παγκόσμιας αναγνώρισης έρχεται το 2005, όταν η Άννα Βίσση γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης από την Ελλάδα που έφτασε στο Νούμερο 1 του Billboard Dance Club Play Chart με το single, «Call Me». Ένα χρόνο μετά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, με το «Everything» σε μουσική Νίκου Καρβέλα και στίχους της ίδιας. Είναι η τρίτη φορά που η Άννα συμμετέχει στο διαγωνισμό μετά από το 1980, με το τραγούδι Ωτοστόπ, για την Ελλάδα και το 1982 για την Κύπρο, οπότε και πήρε την 5η θέση με το Μόνο η Αγάπη σε δική της σύνθεση και στίχους. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Nylon» (2005), ετοιμάζει το «Απαγορευμένο» (2008), έναν δίσκο- υπερπαραγωγή σε επιμέλεια του (σπουδαίου παραγωγού και πρόωρα χαμένου) Greg Ladanyi και μία περιοδεία που είδαν περισσότεροι από 200.000 θεατέs. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βίσση συναντά το μεγάλο κοινό. Περισσότερα από τριάντα χρόνια περιοδεύει στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική και πραγματοποιεί sold –out συναυλίες όπως το αξέχαστο Millenium Show, sold out το 2000 στο Royal Albert Hall, στο Λονδίνο.

Με μια διάθεση απολογισμού, η Άννα δίνει το 2011 στο κοινό της το rocumentary «Όσο έχω φωνή», μέσα από την τηλεόραση του Alpha. Είναι η καταγραφή, επί τρία χρόνια, κάθε κίνησής της. Το υλικό μοιράζεται σε έξι επεισόδια και γίνεται το απόλυτο ψυχογράφημα της μεγαλύτερης Ελληνίδας σταρ και στα 00ς. Έχουμε πια 2012 και η Άννα ανακοινώνει μαζί με τον Νίκο Καρβέλα ότι σκοπεύουν να ξαναφέρουν στη σκηνή τους «Δαίμονες» την άνοιξη του 2013. Άλλος ένας κύκλος, άλλη μία αρχή.

Στο κατώφλι των σαράντα χρόνων καριέρας η Άννα Βίσση στέκεται φορτωμένη πλατίνα. Μετράει εικοσιπέντε ελληνόφωνους δίσκους, έναν αγγλόφωνο, δύο live albums, δύο όπερες, ένα μιούζικαλ, έντεκα συλλογές, είκοσι τρεις συμμετοχές σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές, δύο μουσικά DVD, περισσότερες από εβδομήντα υποψηφιότητες και σαράντα οκτώ βραβεία.

Και συνεχίζει. Πρώτα να ροκάρει και μετά το μέτρημα.


Κι όμως δεν τελειώνει - Μπάμπης Στόκας & Άννα Βίσση

Κι όμως δεν τελειώνει – Μπάμπης Στόκας & Άννα Βίσση

Στίχοι:
Μουσική:


Τα ταξίδια που δεν πήγα,
τα καράβια τ’ ουρανού
να κοιτάζω τα πελάγη
με τη φόρα του κενού μου
...
Κι όμως δεν τελειώνει – Μπάμπης Στόκας & Άννα Βίσση στίχοι (συνέχεια) »