Ερμηνευτής/τρια Υπόγεια Ρεύματα

Υπόγεια Ρεύματα
Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου 2018

Υπόγεια Ρεύματα – Βιογραφία

Το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα σχηματίστηκε το 1992 στην Αθήνα, όταν ο Κώστας Κοντοβάς (πλήκτρα), ο Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα, φωνή), ο Γιάννης Κυριακός (μπάσο), ο Δημήτρης Αργύρης (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Μεταλληνός (τύμπανα), βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον και θέλησαν να δημιουργήσουν την “κοινή τους μουσική”, τραγούδια που θα εκφράζουν τον καθένα τους.

Μια ηχογραφημένη πρόβα τους σε κασέτα, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Τικ-Τακ” της Καλλιθέας, φτάνει στ’ αυτιά του Δημήτρη Χατζόπουλου, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος “Ο μάγος κοιτάζει την πόλη”, το φθινόπωρο του ’94 από την “Εβδομη Διάσταση”.

Στην ομάδα εισβάλει ο Μάρκος Τσατσούλης φλάουτο και φωνητικά. Σε λιγότερο από ένα χρόνο το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με την “FM Records”, και στα τέλη του ’95 κυκλοφορεί τις “Παραλογές 1995” με 11 καινούργια τραγούδια.

Το καλοκαίρι του ’96 προστίθεται στο σχήμα ως drummer ο Βασίλης Κούσης (αδιάσπαστο μέλος της παρέας πολύ πριν), εξαιτίας μιας ασθένειας του Παναγιώτη και έτσι μετά την ανάρρωσή του η ομάδα αποκτά δύο κρουστούς.

Τα “Υπόγεια Ρεύματα” συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους όλο το καλοκαίρι. Ηχογραφούν τη συναυλία τους στο “Θέατρο Βράχων – Μελίνα Μερκούρη”, από την οποία θα κυκλοφορήσει η καινούργια τους δουλειά μαζί με τρία νέα τραγούδια το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του, χάνουν το Βασίλη σε τροχαίο, γεγονός που συγκλόνισε την ομάδα και σηματοδότησε μια σειρά αλλαγών για τα “Υπόγεια Ρεύματα”, οι οποίες δεν άργησαν να πραγματοποιηθούν. Αποχωρούν ο Κώστας και ο Γιάννης και εισχωρεί ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και μετά από έξι μήνες ο Κώστας Παρίσσης. Η σύσταση της ομάδας αλλάζει δραματικά. Ο ήχος και το δέσιμο έχουν χαθεί και οι εντατικές πρόβες είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Κατάφεραν, όμως, το Μάιο του ’97 να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συναυλία μετά το τραγικό αυτό γεγονός, στα Ιωάννινα με τοπικά ροκ συγκροτήματα.

Έτσι, λοιπόν, με καινούργια σύνθεση θα συνεχίσουν ολόκληρο το καλοκαίρι να δίνουν συναυλίες. Το Σεπτέμβριο του ’97 αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για έναν καινούργιο δίσκο που θα τον αφιερώσουν στο Βασίλη. Το album “Τσαλακωμένες μέρες” κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του ’98. Την εποχή του πιο σκοτεινού τους δίσκου, τους γίνεται πρόταση να παίξουν για 20 μέρες στην “Ιερά Οδό”, μαζί με το Γιώργο Νταλάρα την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιώργο Ανδρέου, αφού είχαν εμφανιστεί στον ίδιο χώρο οι Συνήθεις Ύποπτοι, και ο Μανώλης Φάμελλος με τους “Ποδηλάτες”.

Κυκλοφόρησε και ένας δίσκος από αυτές τις εμφανίσεις με μια ζωντανή εκτέλεση της “Ασημένιας σφήκας” με φωνητικά και μπαγλαμά του Γιώργου Νταλάρα. Ακολούθησε μια σειρά συναυλιών από την άνοιξη του ’98 ως το καλοκαίρι του ’99 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, διασκευάζουν τη “Θαλασσογραφία” και την τραγουδά η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε δίσκο-αφιέρωμα στο Δ. Σαββόπουλο. Ακολουθεί η διασκευή του τραγουδιού “Μικρό” του Β. Γερμανού σε αντίστοιχο δίσκο και η διασκευή του “Εν κατακλείδι” σε αντίστοιχο δίσκο για την μνήμη του Π. Σιδηρόπουλου. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του ’99 ηχογραφούν τον πέμπτο δίσκο τους με τον τίτλο “Εικόνες στα σύννεφα” που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Στο συγκρότημα μετά από τρία χρόνια έρχονται οι επόμενες αλλαγές. Αποχωρεί ο Δημήτρης και ο Ηρακλής και έρχεται ο Νικηφόρος Κουρής που παίζει ηλ. μπάσο. Θα ακολουθήσει μετά από ένα χρόνο, το Μάιο του ’01, η αποχώρηση από το σχήμα του Κώστα. Από τότε το συγκρότημα είναι τετραμελές με μέλη τους Γρηγόρη Κλιούμη τραγούδι και κιθάρα, Παναγιώτη Μεταλληνό τύμπανα, Μάρκο Τσατσούλη πλήκτρα και φλάουτο και Νικηφόρο Κουρή ηλ μπάσο.

Έτσι, αρχίζουν από τον Μάιο του ’01 ως το Φεβρουάριο του ’02, τα “Υπόγεια Ρεύματα” να ηχογραφούν την καινούργια τους “κοινή μουσική”. Το album αυτό κυκλοφόρησε με τίτλο “Μικρά που ‘ναι τα όνειρα”, με δεκατρία καινούργια τραγούδια, το φθινόπωρο του ’02 από την “Warner Music Greece SA”.

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία και με αλλαγές στη σύνθεσή τους (Γρηγόρης Κλιούμης, Κώστας Παρίσσης, Τάσος Πέππας, Απόστολος Καλτσάς), κυκλοφορούν το ’07 το cd “Νέα Μέρα”, αυτή τη φορά από τη “Legend”. Δυο χρόνια μετά κάνουν μια μεγάλη συνάντηση: τη δισκογραφική δουλειά με τον Θάνο Μικρούτσικο «Τους έχω βαρεθεί», στην οποία παρουσιάζουν διασκευασμένα τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών.

Ακολουθούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κούτρας, ο Χρήστος Θηβαίος, κλπ. Το Σεπτέμβριο του ’12 αποχωρεί ο Απόστολος και έρχεται ο Νίκος Γιούσεφ που παίζει μπάσο και μουσικό πριόνι.

Τον Γενάρη του 2013 κυκλοφορούν το τραγούδι “Ξένος” σε βίντεο κλιπ στο official Youtube κανάλι του σχήματος. Στο τέλος του 2013 ο Κώστας Παρίσσης αποχωρεί φιλικά από το σχήμα και τον αντικαθιστά ο Μάριος Τσαγκάρης που παίζει πλήκτρα. Η αρχή του 2014, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική τους παρουσία τους βρίσκει τετραμελείς: Γρηγόρης Κλιούμης (φωνή-κιθάρα), Τάσος Πέππας (τύμπανα), Νίκος Γιούσεφ (ηλ. μπάσο, πριόνι), Μάριος Τσαγκάρης (πλήκτρα).


Με παραχαραγμένη τη ζωή μας - Υπόγεια Ρεύματα

Με παραχαραγμένη τη ζωή μας - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Με παραχαραγμένη τη ζωή μας,
που άλλοι κινούν, αθέατοι, τα νήματά της,

παραμορφωτικά αλλοιωμένοι στο μηχανικόν αιώνα,
τραυλίζοντας γλώσσες ακατάληπτες,
...
Με παραχαραγμένη τη ζωή μας στίχοι (συνέχεια) »

Μισή ζωή - Υπόγεια Ρεύματα

Μισή ζωή - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Μισή ζωή να τριγυρνάς μες τα σκοτάδια,
κι ολόκληρη πίσω από τοίχους κρυφακούς.
Σε μια στιγμή πώς χώρεσαν τόσα κομμάτια;
Κόλλησα σε δίσεκτους καιρούς.

...
Μισή ζωή στίχοι (συνέχεια) »

Κάτι - Υπόγεια Ρεύματα

Κάτι - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Δεν έχω μέρος να σταθώ ν' αράξω,
το σκηνικό με μια γραμμή ν αλλάξω.
Δεν έχω μέρα γιορτινή μπροστά μου,
δεν έχω νότες τρυφερές στ΄αυτιά μου.

...
Κάτι στίχοι (συνέχεια) »

Ανεμολόγιο - Θάνος Μικρούτσικος

Ανεμολόγιο - Θάνος Μικρούτσικος

Στίχοι:
Μουσική:


Έβγαλε βρώμα η ιστορία, ότι ξοφλήσαμε,
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους, σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε,
στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα.

...
Ανεμολόγιο στίχοι (συνέχεια) »

Ο καλός νοικοκύρης - Υπόγεια Ρεύματα

Ο καλός νοικοκύρης - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Ο καλός νοικοκύρης
που όλα ξένα τα βλέπει
σ' έναν τέλειο κόσμο
τα δικά του προσέχει

...
Ο καλός νοικοκύρης στίχοι (συνέχεια) »

Δεν είναι αρκετό - Υπόγεια Ρεύματα

Δεν είναι αρκετό - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Δεν έχω χρόνο να σκεφτώ, να σ' ονειρευτώ
δεν έχω χρόνο να μιλήσω για σένα
δεν έχω, αλήθεια, ούτε στιγμή σ' αυτή τη ζωή
όλο το χρόνο μου τον παίρνεις εσύ.

...
Δεν είναι αρκετό στίχοι (συνέχεια) »

Εν κατακλείδι - Παύλος Σιδηρόπουλος

Εν κατακλείδι - Παύλος Σιδηρόπουλος

Στίχοι:
Μουσική:


Και τώρα φίλοι μου είναι αργά
μια καληνύχτα στη μαμά
και λίγη στάχτη στα μαλλιά
καιρός να πούμε αντίο.

...
Εν κατακλείδι στίχοι (συνέχεια) »

Ανέμη - Υπόγεια Ρεύματα

Ανέμη - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Δείξε μου πώς να σ' αγαπάω
Δείξε μου πώς να σου το πω
Ό,τι άλλο πω φαίνεται άδειο
Ρίξε μου φως να τραγουδώ.

...
Ανέμη στίχοι (συνέχεια) »

Μικρές χαμένες μέρες - Υπόγεια Ρεύματα

Μικρές χαμένες μέρες - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Είναι ο ήλιος που περνάει,
είν' η σιωπή που κυβερνάει,
είν' αυτή...
μια στιγμή...

...
Μικρές χαμένες μέρες στίχοι (συνέχεια) »

Θέλω να χάσω τον εαυτό μου - Υπόγεια Ρεύματα

Θέλω να χάσω τον εαυτό μου - Υπόγεια Ρεύματα

Στίχοι:
Μουσική:


Θέλω να χάσω τον εαυτό μου
για να μπορέσω να τον βρω

Να γκρεμιστούνε τα όνειρά μου
για να τα ξαναονειρευτώ

...
Θέλω να χάσω τον εαυτό μου στίχοι (συνέχεια) »