Ερμηνευτής/τρια Μανώλης Μητσιάς

Μανώλης Μητσιάς

Μανώλης Μητσιάς – Βιογραφία

Ο Μανώλης Μητσιάς με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο λαϊκό, ελαφρολαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1946 στα Δουμπιά Χαλκιδικής.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας 1950-1960.Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μουσικά τα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία και καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή.

Αργότερα, στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές και έγινε μέλος της χορωδίας «Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος» και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε (μαζί με 41 άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση Χαλκίδη) και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση.

Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας “LYRA” Αλέξανδρος Πατσιφάς, άκουσε στη Θεσσαλονίκη τον Μανώλη Μητσιά και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. Πράγματι ο Μανώλης Μητσιάς επιχείρησε την κάθοδο του στην Αθήνα και γνωρίστηκε με το συνθέτη Δήμο Μούτση στο χώρο που έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με τη κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρεία “COLUMBIA” και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969 στο οποίο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία “Στην Ελευσίνα μια φορά” . Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα ο Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το Ελληνικό τραγούδι.

Έχει τραγουδήσει σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, στους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με πολύ επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς & πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το “Carmagy Hall” “Lincoln Center”, και “Town Hall”, το “Royal Theater” κ.α.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριανόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και με τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και Ελένη Καραΐνδρου. Επίσης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τον Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κωστούλας Μητρόπουλου και Γιάννη Λογοθέτη καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.

Αν βρεις στα μέτρα σου Θεό

Αν βρεις στα μέτρα σου Θεό

Στίχοι:
Μουσική:

Μια κουρασμένη προτομή
στη μέση της πλατείας
αδιαφορεί για τους περαστικούς διαβάτες
Κι εγώ σε κρίσιμη στιγμή
...
Αν βρεις στα μέτρα σου Θεό στίχοι (συνέχεια) »

Κρίσιμες στιγμές - Μανώλης Μητσιάς

Κρίσιμες στιγμές - Μανώλης Μητσιάς

Στίχοι:
Μουσική:


Οι κρίσιμες στιγμές
Γίνανε αφορμές
Να γεννήσει η καρδιά
Χίλιες ενοχές

...
Κρίσιμες στιγμές στίχοι (συνέχεια) »

Τραγούδια παράλληλα - Μανώλης Μητσιάς

Τραγούδια παράλληλα - Μανώλης Μητσιάς

Στίχοι:
Μουσική:


Το ράδιο παίζει διαπασών την ταμπακιέρα
από τ' απέναντι διαμέρισμα κι εγώ
θυμάμαι κάπνιζες με πάθος κάθε μέρα
όρθια σαν άγαλμα μπρος στον φωταγωγό

...
Τραγούδια παράλληλα στίχοι (συνέχεια) »

Ο κατάδικος - Μανώλης Μητσιάς & Μπάμπης Στόκας & Φωτεινή Βελεσιώτου

Ο κατάδικος - Μανώλης Μητσιάς & Μπάμπης Στόκας & Φωτεινή Βελεσιώτου

Στίχοι:
Μουσική:


Εδώ φυσά ένας άνεμος που ξεριζώνει πέτρες,
εδώ σκορπίζει ότι κι αν πεις.
Εδώ τρυπάνε οι βροχές σαν τις βαριές κουβέντες
και φτάνει μια σταγόνα να κοπείς.

...
Ο κατάδικος στίχοι (συνέχεια) »

Ποτέ - Μανώλης Μητσιάς

Ποτέ - Μανώλης Μητσιάς

Στίχοι:
Μουσική:


Ποτέ τόσες νύχτες για σένα
Ποτέ τόσο εσύ πουθενά
Κι εκεί που σε παίρνω για ψέμα
Στο αίμα μου μπαίνεις ξανά
...
Ποτέ στίχοι (συνέχεια) »

Ερωτικό (Με μια πιρόγα) - Δημήτρης Μητροπάνος & Θέμης Αδαμαντίδης & Δημήτρης Μπάσης

Ερωτικό (Με μια πιρόγα) - Δημήτρης Μητροπάνος & Θέμης Αδαμαντίδης & Δημήτρης Μπάσης

Στίχοι:
Μουσική:


Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις
τις ώρες που αγριεύει η βροχή
στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις
και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί
...
Ερωτικό (Με μια πιρόγα) στίχοι (συνέχεια) »