Ερμηνευτής/τρια Λίνα Νικολακοπούλου

Λίνα Νικολακοπούλου

Λίνα Νικολακοπούλου – Βιογραφία

Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Ενώ σπούδαζε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη Σχολή Σταυράκου και σκηνοθεσίας θεάτρου στη Σχολή Πέλου Κατσέλη. Οι μουσικές σπουδές της περιορίζονται στα μαθήματα κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Οι κλίσεις της στη συγγραφή και στο θέατρο έγιναν αισθητές από αρκετά μικρή ηλικία, γύρω στα 13 της χρόνια. Όπως αναφέρει η ίδια: «Από ‘κει που έπαιζα όλη τη μέρα στους δρόμους, ξαφνικά κλείστηκα στο σπίτι. Διάβαζα, έβλεπα πολύ κινηματογράφο και τα μεσημέρια έγραφα. Μου άρεσαν οι ώρες που δεν υπήρχε τίποτα το ξύπνιο στο χώρο».

Το 1970 γνωρίζει τον, συμφοιτητή της τότε, Σταμάτη Κραουνάκη σε μια πολιτισμική εκδήλωση της σχολής.

Το 1981 δημιούργησαν μαζί το πρώτο τους τραγούδι με τίτλο «να σου λερώνω το φιλί», το οποίο ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού στο δίσκο «σκουριασμένα χείλια». Την ίδια χρονιά, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο «καλά είναι κι έτσι». Έπονται κι άλλες συνεργασίες μεταξύ τους. Το 1983 στον δίσκο «ατέλειωτος δρόμος» με δύο τραγούδια σε σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1984 εκτός από τη συνεργασία της με τη Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο «κανονικά», ο οποίος αποτελεί και τη πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της Λίνας Νικολακοπούλου με τον Κραουνάκη, συνεργάζεται και με τον Γιάννη Σπανό στο δίσκο «έξοδος κινδύνου», τραγούδια του οποίου ερμηνεύουν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη κι ο Διονύσης Θεοδόσης. Την ίδια χρονιά φτιάχνει από κοινού με τον Στ. Κραουνάκη το πρόγραμμα της «Μέδουσας» για τον Γιώργο Μαρίνο. Μάλιστα κυκλοφορεί δίσκος με τίτλο «Στον αστερισμό της Μέδουσας». (Ο ίδιος δίσκος επανακυκλοφορεί το 1991 με μερικές προσθήκες με τίτλο αυτή τη φορά «Αυτός ο Γιώργος», όπως ονομάζεται και η θεατρική παράσταση). Άλλη μια συνεργασία είναι αυτή με τον Μανώλη Μητσιά στον «εξ’ αδιαιρέτου», ο οποίος ερμηνεύει επτά τραγούδια των Κραουνάκη- Νικολακοπούλου.

Ένα χρόνο μετά, το 1985, κυκλοφορεί ο δίσκος «χάνομαι γιατί ρεμβάζω» με ερμηνεύτρια τη Δ. Γαλάνη και ο «κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» με ερμηνεύτρια την Α. Πρωτοψάλτη, σε συνθέσεις του Κραουνάκη, δίσκος που γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία και γίνεται χρυσός.

Το 1986 η Λίνα Νικολακοπούλου πραγματοποιεί άλλη μία συνεργασία με τη Δ. Γαλάνη στο «παιχνίδι για δύο» και τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Όπως κι άλλη μια συνεργασία με τον Στ. Κραουνάκη για το θέατρο, συγκεκριμένα για τη «Λυσιστράτη» με το Λάκη Λαζόπουλο.

1988: Νέα συνεργασία για τη στιχουργό, με τον Κώστα Καλδάρα στη «νυχτερινή κυβέρνηση» και στο «μαμά γερνάω» με την Τάνια Τσανακλίδου σε μουσική Στ. Κραουνάκη.

1989: Κυκλοφορεί ο δίσκος «δεν έχω ιδέα» στον οποίο τραγούδια ερμηνεύουν οι Βίκυ Μοσχολιού, Αρλέτα, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κραουνάκης κι ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε τραγουδιστής, Κώστας Μακεδόνας. Σ’ αυτή τη δουλειά η Λ. Νικολακοπούλου αναλαμβάνει επίσης την ερμηνεία και τη σύνθεση τραγουδιών.

1990: «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», μια συνεργασία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Χάρις Αλεξίου

1991: «Παραδέχτηκα» με ερμηνεύτρια την Α. Πρωτοψάλτη και συνθέτη τον Goran Bregovic.
«Μένω εκτός», η πρώτη συνεργασία της με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε συνθέσεις των Ara Dinkjian, Αντώνη Μιτζέλου, Χρήστου Νικολόπουλου και Γιώργου Ζήκα.
Κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις Νάκα μια συλλογή των κυριότερων τραγουδιών της από τη δεκαετία ’80 – ’90, με τίτλο «ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ».

1992: Εκτός από την παράσταση «έκτο πάτωμα», στην οποία συνεργάζεται και πάλι με τον Στ. Κραουνάκη, κυκλοφορούν οι δίσκοι «Μ’ έναν γλυκό στεναγμό» με ερμηνεύτρια τη Δ. Γαλάνη και «Δι’ ευχών» με ερμηνεύτρια τη Χάρις Αλεξίου (σύνθεση: Νίκος Αντύπας). Ο τελευταίος δίσκος γίνεται πλατινένιος και κυκλοφορεί στο εξωτερικό, σε Γαλλία και Ιαπωνία. Ακόμη, κυκλοφορεί κι ο δίσκος «Αναστασία» με τραγούδια που ακούγονται στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά με ερμηνεύτρια την Ε. Αρβανιτάκη.

1993: είχε την ιδέα της εκ νέου λειτουργίας του «ΧΑΡΑΜΑΤΟΣ» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου με κύρια ερμηνεύτρια την Δήμητρα Γαλάνη, για 3 συνεχείς χρονιές, ζωντάνεψαν με σεβασμό και γνώση

1994: «Πολιτεία Γ’» συνεργασία με τον Μίκη Θεωδοράκη.

1997: το «Χάραμα» φιλοξένησε τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Τζανέτη, τη Σωτηρία Λεονάρδου κ.α. σε επιμέλεια ρεπερτορίου της στιχουργού. 1997-1998, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, «Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά». Μια δυναμική πρόταση θεάματος, βασισμένη στον ομώνυμο δίσκο. Σκηνοθεσία, Δημήτρη Παπαϊωάννου, μουσική Νίκου Αντύπα, σενάριο Λίνας Νικολακοπούλου, σκηνογραφία Λίλυς Πεζάνου. Πρωταγωνιστεί η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η συγκεκριμένη παράσταση αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση για τους Ωκεανούς, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

1998: Στιχουργεί για τρία ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι στο έργο «Ο χορός με τη σκιά μου».

2004: Το δικό της τραγούδι απέκτησε η πρώτη παγκόσμια Λαμπαδηδρομία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το τραγούδι «Pass The Flame» Το έχει συνθέσει ο Trevor Horn. Τους ελληνικούς στίχους έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου, ενώ ερμηνευτής και στις δύο γλώσσες είναι ο Γιάννης Κότσιρας.
Η πρώτη της συνεργασία με ξένο συνθέτη έγινε το 1990 με τον Paolo Conte κι ακολούθησαν οι Goran Bregovic, Ara Dinkjian, Kiki Lezendric, Angelo Branduardi.

Τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου έχουν μεταφραστεί στο Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Ισπανία.

Η Λίνα Νικολακοπούλου ασχολήθηκε με το θέατρο σαν συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και την Δήμητρα Παπαδοπούλου. Έγραψε χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1986 σε συνεργασία με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Ανδρέα Βουτσινά και τον σκηνογράφο Μανώλη Παντελιδάκη, διαμόρφωσαν μ»α νέα πρόταση μουσικής ψυχαγωγίας – μουσικής παράστασης βασισμένης στο ελληνικό τραγούδι με κύρια ερμηνεύτρια την-Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ενδεικτικοί τίτλοι παραστάσεων «Λεωφόρος Α&Β» 1986-1989, «ZOOM» 1991, «Γκάζι» 1993, «Τα παιδιά της Πειραιώς» 1994, «ΡΟΔΟΝ» 1996, που παρουσιάστηκαν σε Αθήνα, θεσσαλονίκη, Κύπρο και Η. Π. Α.

Ανεβάσαμε - Λίνα Νικολακοπούλου

Ανεβάσαμε - Λίνα Νικολακοπούλου

Στίχοι:
Μουσική:


Ανεβάσαμε την τέντα στο μπαλκόνι,
ανεβάσαμε και λίγο τα ρολά.
Κι ένας ήλιος στο δικό σου παντελόνι
κάτι μου 'κανε και γέλασα τρελά
...
Ανεβάσαμε στίχοι (συνέχεια) »

Αγάπη μου λατρεία μου - Σταμάτης Κραουνάκης & Λίνα Νικολακοπούλου

Αγάπη μου λατρεία μου - Σταμάτης Κραουνάκης & Λίνα Νικολακοπούλου

Στίχοι:
Μουσική:


Κουβέντα θ' ανοίξουμε τώρα
με τι εννοείς και τι εννοώ;
Ξεκίνα παιδί μου προχώρα
η τρελά κι η νύχτα δεν έχουν Θεό

...
Αγάπη μου λατρεία μου στίχοι (συνέχεια) »