Ερμηνευτής/τρια Γιώργος Δημητριάδης

Γιώργος Δημητριάδης

Γιώργος Δημητριάδης – Βιογραφία

Ο Γιώργος Δημητριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα.Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη όπου τα πρώτα χρόνια τα άλλα παιδιά τον φώναζαν «Γιώργος ο Αθηναίος». Ωστόσο κατάφερε να εγκλιματιστεί εντελώς, πολιτογραφήθηκε ψυχή τε και σώματι Θεσσαλονικιός αφομοιώνοντας ακόμα και την προφορά.Η αγάπη του για τη μουσική εκδηλώθηκε πολύ νωρίς όταν ακόμα σχεδόν νήπιο τραγούδησε για πρώτη φορά στα γενέθλιά του το Only You των Platters σε δική του εκδοχή όμως τραγουδώντας Ονιζού.

Στο Ωδείο δεν πήγε. Η δική του μουσική παιδεία ήταν η αγάπη του για τη rock μουσική και οι άπειροι δίσκοι που άκουγε παραμελώντας τα μαθήματά του ως έφηβος. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει ό,τι έκαναν κι όλοι όσοι θαύμαζε. Πήγε κι αγόρασε μία φτηνή ακουστική κιθάρα και σιγά σιγά άρχισε να μαθαίνει τα πρώτα ακόρντα αλλά και πώς βγαίνουν οι πρώτοι κάλοι στις άκρες των δακτύλων.

Φοιτητής ών της Αγγλικής Φιλολογίας άρχισε να συμμετέχει σαν lead τραγουδιστής σε διάφορες μπάντες κατ’ αρχάς του Πανεπιστημιακού χώρου αλλά στο κατόπιν κι εκτός αυτού όπου εκεί όμως άρχισε να ασχολείται πλέον σοβαρά με την προοπτική να γίνει ένας επαγγελματίας μουσικός παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του.Οι πιο χαρακτηριστικές μπάντες της περιόδου της Θεσσαλονίκης ήταν οι Μακεδονομάχοι,οι Yogurt και οι A la Carte.

Τα πρώτα του τραγούδια άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά στα μέσα της δεκαετίας του ’80 εν μέσω πολλών προσωπικών περιπετειών. Κατεβαίνει στην Αθήνα το 1984.Ενώ δουλεύει σε διάφορες δουλειές ψάχνεται στο μουσικό κύκλωμα, φτιάχνει τη δική του πρώτη μπάντα Οι Φίλοι Της Τζένης προφανώς επηρεασμένος από το τραγούδι του Lou Reed ‘Sweet Jane’.

Την ίδια εποχή το 1987 πια, κάνει ουσιαστικά την πρώτη του δισκογραφική παρουσία σαν ερμηνευτής στον δίσκο ΦΥΣΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΣΟΥ σε τραγούδια του Σπύρου Χ” Νικολάου. Ο δίσκος γνωρίζει επιτυχία κριτική αλλά και ραδιοφωνική με κυρίως δύο τραγούδια από το album αυτό, τα ΦΩΦΩ και ΦΥΣΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΣΟΥ. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην πολύ καλή αγγλόφωνη μπάντα LOW NOISE ηχογραφώντας το καλοκαίρι του ’87 κάποια demos τα οποία φέτος μετά από παρέλευση σχεδόν 30 ετών κυκλοφόρησαν σε βινύλιο από την Smash Records.

Κάνει τις πρώτες του επαφές με το περιβάλλον των εταιριών για να ξεκινήσει την προσωπική του πορεία. Τρώει πολλές «πόρτες» αλλά δεν το βάζει κάτω αντιθέτως ανασυντάσσεται και συνεχίζει να γράφει κι άλλα τραγούδια.Το 1988 παίρνει μέρος στις παραστάσεις του Διονύση Σαββόπουλου ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ στο ZOOM στην Πλάκα ως τραγουδιστής αποκτώντας σπουδαία εμπειρία αλλά και τη συνείδηση πως ό,τι θα έκανε με τη μουσική αυτό θα ήταν μόνο μέσα από τη δική του μουσική.

Το 1990 πεθαίνει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και σχεδόν έναν χρόνο μετά μπαίνει στους Απροσάρμοστους σαν ο τραγουδιστής της μπάντας. Περιοδείες ανά την Ελλάδα, συναυλίες στο ΑΝ,στο ΡΟΔΟΝ μαζί με Δ.Πουλικάκο. Μέσα σε αυτό το rock’n’roll σχολείο κατάφερε να πάρει άριστα αλλά και τα εφόδια σαν ερμηνευτής έχοντας ως πνευματικό οδηγό τον Παύλο.

Το 1994 κυκλοφορεί τον πρώτο του solo δίσκο «ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ» σαν ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ με δικές του συνθέσεις κάνοντας και το ντεμπούτο του σαν τραγουδοποιός και συνθέτης πλέον.Ο Γιώργος Δημητριάδης με αυτή τη δουλειά άνοιγε έτσι τον ιδιαίτερο, προσωπικό του δρόμο μέσα από τον τρόπο ερμηνείας αλλά και γραφής του δημιουργώντας έναν νέο χώρο μέσα στην παρεξηγημένη pop/rock σκηνή δίνοντάς της έτσι πίσω τη χαμένη της αξία σαν μουσική τάση. Η δουλειά αυτή αγκαλιάστηκε από τα ραδιόφωνα με βασικό υποστηρικτή τον Μελωδία.

Από τότε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Δημητριάδης κατάφερε να δημιουργήσει το μουσικό του χνάρι, τον ήχο του στην εγχώρια σκηνή, γράφοντας τραγούδια που έγιναν επιτυχίες μεγάλες, τραγούδια που πάντα τα διέκρινε η αμεσότητα του συναισθήματος φτιάχνοντας τη δική του μουσική ‘σχολή’ κατά κοινή παραδοχή.

Ο Γιώργος Δημητριάδης συνεργάστηκε δισκογραφικά μέσα στα χρόνια με τον Μανώλη Φάμελλο,τον Κώστα Λειβαδά και δίνοντας έμφαση σε νέες παρουσίες συνεργάστηκε με τους Lexicon Project,τον Λεωνίδα Μαράντη,τον Νίκο Γώγο.Εδώ κι έναν χρόνο έχει σχηματίσει ξανά την μπάντα του με εξαιρετικούς μουσικούς και φίλους. Τον Νοέμβρη του 2015 γιόρτασε τα 20 χρόνια του στην δισκογραφία μαζί με μία πλειάδα καλλιτεχνών στη μουσική σκηνή “Ρυθμός stage” σε ένα live που άφησε εποχή. Μια εποχή που έκλεισε αλλά για τον Γιώργο άνοιξε μία επόμενη.

Ανοίγω τα πανιά - Γιώργος Δημητριάδης & Κώστας Μπουντούρης

Ανοίγω τα πανιά - Γιώργος Δημητριάδης & Κώστας Μπουντούρης

Στίχοι: &
Μουσική:


Ο ήλιος με ξυπνά γλυκά
Σκάει καινούργια ημέρα
Ανοίγω το παράθυρο να νιώσω τον αέρα
Βλέπω ψηλά τα σύννεφα
...
Ανοίγω τα πανιά στίχοι (συνέχεια) »

Και μη νομίζεις - Γιώργος Δημητριάδης

Και μη νομίζεις - Γιώργος Δημητριάδης

Στίχοι:
Μουσική:


Και μη νομίζεις δεν σε σκέφτηκα και χθες,
μα είναι το αδύνατο που ανθρώπους θα χωρίζει,
και ένα άπιαστο που ανάβει τις φωτιές,
κι από το πλήθος δύο μάτια ξεχωρίζει.

...
Και μη νομίζεις στίχοι (συνέχεια) »

Ξύπνα φτάσαμε - Γιώργος Δημητριάδης

Ξύπνα φτάσαμε - Γιώργος Δημητριάδης

Στίχοι: &
Μουσική:


Βγαίνω πάλι στο δρόμο που μαζί περπατήσαμε
καθισμένος στο τέλος εκεί στη θέση που αρχίσαμε
Είν' ο ίδιος ο δρόμος απo 'κεί ξεκινήσαμε
μα γυρίζει ο χρόνος στη στιγμή που αρχίσαμε

...
Ξύπνα φτάσαμε στίχοι (συνέχεια) »