Ερμηνευτής/τρια Δημήτρης Μεσημέρης

Δημήτρης Μεσημέρης
Τελευταία ενημέρωση: 5 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Μεσημέρης – Βιογραφία

Ο Δημήτρης Μεσημέρης γεννήθηκε το Μάιο του 1994 στη Λευκωσία της Κύπρου όπου και μεγάλωσε. Από αρκετά μικρή ηλικία διαπίστωσε ότι η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Κατάγεται από μουσική οικογένεια καθώς, ο πατέρας του είναι επίσης λαϊκός τραγουδιστής και η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου κλασικής μουσικής. Φανερά επηρεασμένος, από πολύ μικρός άρχισε να τραγουδά στο σπίτι, να παίζει μελωδίες στο πιάνο, στην κιθάρα και να δείχνει την κλίση του στην τέχνη της μουσικής.

Στην ηλικία των 12 χρονών άρχισε μαθήματα μουσικής, φωνητικής και κιθάρας. Έπειτα, από την ηλικία των 13 χρονών άρχισε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς τραγουδιού, μουσικές εκπομπές, εκδηλώσεις και άλλες διάφορες παραστάσεις. Στη συνέχεια, στη μέση εφηβική ηλικία αρχίζει να τραγουδά σε περισσότερους χώρους, άλλοτε μόνος ή με εφηβικές μπάντες που δημιουργούσε κατά καιρούς και άλλοτε πλάι στον πάτερα του, προσπαθώντας να κάνει αυτό που λάτρευε και λατρεύει πιο πολύ. Στην ηλικία των 14 χρονών οι πρώτες απόπειρες σύνθεσης, αρχίζει να γράφει και ερμηνεύει τα πρώτα δικά του τραγούδια στο στενό του περιβάλλον.

Τον Ιούλιο του 2012 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε στη Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ). Κατά την διάρκεια της θητείας του υπήρξε μέρος της στρατιωτικής μπάντας και της ορχήστρας.

Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, τον Αύγουστο του 2014 ολοκλήρωσε την πρώτη του δουλειά με τίτλο «Εικόνα δίχως χρώμα». Περιέχει δύο τραγούδια σε δική του μουσική. Το τραγούδι “Πού να είσαι” σε στίχους του Χρήστου Κουτσιοφή και το ομώνυμο “Εικόνα δίχως χρώμα” σε δικούς του στίχους. Tα τραγούδια δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο του 2014 σε φυσικό προϊόν αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω διαδικτύου σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες.

Το Σεπτέμβριο του 2014 φεύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Αγγλία για μουσικές σπουδές – σύνθεση, performance και Εθνομουσικολογίας. Ταυτόχρονα με τις σπουδές, συνθέτει, διαβάζει, δημιουργεί, μαθαίνει και αναπτύσσει τον εσωτερικό του κόσμο σε συνδυασμό με τις μελέτες και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Τον Οκτώβριο του 2017 αποφοιτά με άριστα από το Cambridge Anglia Ruskin University στο κλάδο BA (Hons) Popular Music. Βραβεύτηκε με το βραβείο «Mark Devin» στο τελικό performance για το ρεμπέτικο τράγουδι όπου έκανε και την διατριβή του με τίτλο «From Underworld Music to World Music: The Evolution of Rebetiko Music». Συμπεριλαμβάνει αναφορές για τα πρώτα γραμμοφωνημένα τραγούδια, ιστορικά γεγονότα, τεχνικές, ρυθμούς, δρόμους, καλλιτέχνες κ.ά.

Τον Απριλίου του 2018 συμμετέχει με το τραγούδι “Μια κουκκίδα στη Μεσόγειο” στον δίσκο «Κόντρα στη σιωπή» όπου συμμετέχουν οι Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Φανής, Κούλης Θεοδώρου, Χριστίνα Αργύρη, Μαρία Θεοδότου και Δημήτρης Μεσημέρης. Τραγούδια σε μουσική Αχιλλέα Τσαγγαρίδη και στίχους Έλενας Σιούφτα. Επίσης, τραγουδούν μαζί με τον Δημήτρη Φανή το τραγούδι “Ο Ευαγόρας” σε στίχους του Ανδρέα Περικλέους.

Με την επιστροφή στην πατρίδα, μαζεύει αναρίθμητες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, μπουάτ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αφιερώματα και τηλεοπτικές εκπομπές που παράγουν πολιτισμό και έχουν στόχο να προβάλουν πάντα το καλό τραγούδι και την παράδοση. Πρόσφατες συμμετοχές σε αφιερώματα, ήταν για τον Μάνο Λοΐζο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο Ρεμπέτικο αλλά και τηλεοπτικά αφιερώματα κυπριακής μουσικής. Μέχρι σήμερα συμμετείχε σε εμφανίσεις αναγνωρισμένων καλλιτεχνών όπως η Μαρινέλλα, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μπάμπης Στόκας, ο Χρήστος Θηβαίος, o Δημήτρης Μπάσης, ο Βασίλης Καζούλλης, ο Αντώνης Ρέμος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Άννα Βίσση, Κίτρινα Ποδήλατα, Μπλε κ.ά.

Το Νοέμβριο του 2019, κυκλοφορεί από την Heaven Art, το “Χαλάλι το Φεγγάρι” σε στίχους Ανδρέα Παράσχου και δική του μουσική. Το “Χαλάλι το Φεγγάρι” αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Αποκομίζοντας πολλές και σημαντικές εμπειρίες από κάθε στιγμή, συνεχίζει την καθημερινή δουλειά, την σύνθεση, την μελέτη και τις διάφορες εμφανίσεις ζώντας το ατέλειωτο ταξίδι του κόσμου της μουσικής. Επιλεκτικός στο ρεπερτόριο, του αρέσει να ερμηνεύει και να ακούει τραγούδια με λόγο και ποιότητα σε στίχο και ήχο, τα οποία έχουν κάτι να προσφέρουν στους ακροατές. Τραγούδια που γράφτηκαν και γράφονται μέσα από τη ζωή και τον βίο των δημιουργών τους. Από την παράδοση, την Ανατολή, τα νησιά, την Ήπειρο στους μεγάλους συνθέτες.


Επιβάτης - Δημήτρης Μεσημέρης

Επιβάτης - Δημήτρης Μεσημέρης

Στίχοι:
Μουσική:


Στη θάλασσα των εποχών
Τα πάθη μου ριγμένα
Σαν δίαυλος των στεναγμών
Αγάπη μου για σένα

...
Επιβάτης στίχοι (συνέχεια) »

Προφητεία - Δημήτρης Μεσημέρης & Παντελής Θαλασσινός

Προφητεία - Δημήτρης Μεσημέρης & Παντελής Θαλασσινός

Στίχοι:
Μουσική:


Η τσιγγάνα ιστορία
ρίχνοντάς μου τα χαρτιά
είδε μία προφητεία
που τη γράψανε παιδιά

...
Προφητεία στίχοι (συνέχεια) »

Δε Γίνεται Να Σ' Αγαπώ

Δε Γίνεται Να Σ' Αγαπώ

Στίχοι:
Μουσική:

Σαν τον αλήτη τριγυρνώ
δεν είσαι πια μαζί μου
Δε γίνεται να σ’ αγαπώ
και να πονεί η ψυχή μου

...
Δε Γίνεται Να Σ' Αγαπώ στίχοι (συνέχεια) »

Βότσαλο Ναυαγισμένο

Βότσαλο Ναυαγισμένο

Στίχοι:
Μουσική:

Στης αγάπης τ’ ακρογιάλι
βότσαλο ναυαγισμένο
αχ το κύμα να σε βγάλει
θάλασσά μου περιμένω

...
Βότσαλο Ναυαγισμένο στίχοι (συνέχεια) »

Των Εποχών Τα Τρένα

Των Εποχών Τα Τρένα

Στίχοι:
Μουσική:

Παρατημένη αποσκευή
σε μια γωνιά ενός σταθμού
σαν ξεχασμένη εποχή
ενός αλλιώτικου καιρού

...
Των Εποχών Τα Τρένα στίχοι (συνέχεια) »

Το Όνειρο

Το Όνειρο

Στίχοι:
Μουσική:

Αν είναι το όνειρο μια ψεύτικη απάτη
τότε εκεί εγώ μονάχα θε να ζω
Αφού μόνο εκεί την έχω την αγάπη
μόνο εκεί το χέρι σου κρατώ

...
Το Όνειρο στίχοι (συνέχεια) »

Σαν Θα Ζωγραφίσεις

Σαν Θα Ζωγραφίσεις

Στίχοι:
Μουσική:

Σαν θα ζωγραφίσεις την αγάπη
βάλε μέσα χρώματα και δάκρυ
βάλε ουρανό πουλιά και δέντρα
και ως το άπειρο ξεκίνα μέτρα

...
Σαν Θα Ζωγραφίσεις στίχοι (συνέχεια) »

Ψάχνοντας την Ιθάκη - Δημήτρης Μεσημέρης

Ψάχνοντας την Ιθάκη - Δημήτρης Μεσημέρης

Στίχοι:
Μουσική:


Καράβι ακυβέρνητο
με δέρνουν οι μουσώνες
Στη πλώρη χρυσοκέντητο
Τρίαινες και γοργόνες

...
Ψάχνοντας την Ιθάκη στίχοι (συνέχεια) »