Ερμηνευτής/τρια Αναστασία Μουτσάτσου

Αναστασία Μουτσάτσου
Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2018

Αναστασία Μουτσάτσου – Βιογραφία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βελανίδια του νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό, κοντά στην θάλασσα, έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντας τα από τη μητέρα της.

Σε ηλικία 15 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στον Πειραιά. Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο Ωδείο του Κώστα Κλάβα παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της. Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982, δίπλα στην Γλυκερία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους “Λαθρεπιβάτες”, Παντελή Θαλασσινό και Γιάννη Νικολάου, τον Βασίλη Καζούλη και την Αθηναϊκή Κομπανία. Το 1992 μπήκε στην δισκογραφία με τα “Κύματα Κρύσταλλα” έναν δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια. Δυο χρόνια αργότερα, το 1994, συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Πορτοκάλογλου και Μανώλη Γαλιάτσο στον δίσκο της “Μυστικά Σημάδια”. Ο δίσκος αυτός, με τραγούδια όπως το “Λιμάνι”, “Όλα τα δύσκολα”, “Μυστικά Σημάδια” κ. α., έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό και της έδωσε τη δική της θέση στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού. Η δισκογραφική συνεργασία της με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Νίκο Πορτοκάλογλου ήρθε μετά από τις ζωντανές εμφανίσεις της σε συναυλίες με τους δύο τραγουδοποιούς.

Ακολουθούν οι συμμετοχές της στους δίσκους “Ζωγραφιστά Τραγούδια” του Μιχάλη Κουμπιού, “Πορφυρά Καμπάγια” του Πέτρου Ταμπούρη και Θοδωρή Γκόνη, “Τόσα Αν” του Γιάννη Γερογιάννη και “Τελευταίο Αντίο” του Διονύση Τσακνή. Το καλοκαίρι του 1994 συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χειμώνα του 1995 εμφανίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα στο “Παλλάς”, αλλά και σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συναυλίες έχει συνεργαστεί και με τον Μανώλη Μητσιά. Ο επόμενος χειμώνας βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου παρέα με τον Παντελή θαλασσινό, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, στα “13 Φεγγάρια” σ’ ένα πρόγραμμα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσε μια άλλη διάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση. Τον Μάρτιο του 1996 κυκλοφορεί ο τρίτος της προσωπικός δίσκος, με τίτλο “Στους ‘Αγιους Τόπους Της Καρδιάς”, σε μουσική Παντελή θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη, Μάνου Ελευθερίου, Λίτσας Μπεσκάκη και Φώτη Αγκουλέ. Το καλοκαίρι του 1997 ο Νίκος Ξυδάκης της προτείνει συνεργασία. Τραγουδά μαζί του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και συμμετέχει στις εμφανίσεις του το χειμώνα του 1998. Ακολουθεί, τον Απρίλιο του 1998, η τέταρτη δισκογραφική της δουλειά “Γυάλινα Παλάτια”, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, Δήμητρας Γαλάνη, Παντελή θαλασσινού, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Πέτρου Αθανασίου, Γιάννη Γερογιάννη και Δάνη Κιριμκιρίδη. Στον δίσκο αυτό η Αναστασία Μουτσάτσου τραγουδά, για πρώτη φορά, δικούς της στίχους αλλά και των Ηλία Κατσούλη και Χριστίνας Κόκοτα.

Το καλοκαίρι του 1998 συνεργάζεται σε μια σειρά συναυλιών, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη. Παράλληλα κάνει προσωπικές συναυλίες, με την ορχήστρα της σ’ όλη της Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1998 συμμετέχει στον δίσκο “Μεγάλος Θυμός” του Βασίλη Δημητρίου για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και το 1999 στον δίσκο “Ανίσχυρα Ψεύδη” σε μουσική του Μάριου Στρόφαλη ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς. Τον Φεβρουάριο του 2000 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Αναστασία Μουτσάτσου – Μαρίνα Σκιαδαρέση / Live” στο οποίο πρώτη φορά η Αναστασία Μουτσάτσου συνεργάζεται με την Μαρίνα Σκιαδαρέση ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής rock και έντεχνης σκηνής σε ζωντανή ηχογράφηση από τα 13 Φεγγάρια. Μέσα στο 2006, η Αναστασία Μουτσάτσου και οι Μιχάλης Νικολούδης και Βασίλης Ρακόπουλος, σπουδαίοι και καταξιωμένοι μουσικοί όλοι, τους δημιουργούν ένα καινούργιο συγκρότημα με τον τίτλο Magenta.


Δρόμο δεν έχω - Alex Sid & Αναστασία Μουτσάτσου

Δρόμο δεν έχω - Alex Sid & Αναστασία Μουτσάτσου

Στίχοι:
Μουσική:


Στα βλέφαρα
Σ' έφερα
Η θύμηση σου μαχαίρι
Μου στήνει καρτέρι
...
Δρόμο δεν έχω στίχοι (συνέχεια) »

Κοκκινολαίμης - Alex Sid & Αναστασία Μουτσάτσου

Κοκκινολαίμης - Alex Sid & Αναστασία Μουτσάτσου

Στίχοι:
Μουσική:


Νύχτα χαράζει
Η γη στενάζει
Χώμα που ξέρει
Πώς ν' αγκαλιάζει κορμιά που λυγούν

...
Κοκκινολαίμης στίχοι (συνέχεια) »

Την εικόνα σου (Χρώματα κι αρώματα) - Νίκος Ξυλούρης

Την εικόνα σου (Χρώματα κι αρώματα) - Νίκος Ξυλούρης

Στίχοι:
Μουσική:


Την εικόνα σου σεβάστηκα,
στη φλόγα δεν εκράτησα.
Την εικόνα την καλή
θα σου φέρω μιαν αυγή.

...
Την εικόνα σου (Χρώματα κι αρώματα) στίχοι (συνέχεια) »

Γυναίκες μόνες - Φωτεινή Βελεσιώτου & Αναστασία Μουτσάτσου

Γυναίκες μόνες - Φωτεινή Βελεσιώτου & Αναστασία Μουτσάτσου

Στίχοι:
Μουσική:


Γυναίκες μόνες, αγριολούλουδα της γης της νύχτας ανεμώνες,
φθινοπωριάτικης βροχής ατίθασες σταγόνες,
σκόρπια φωτάκια ζεστασιάς μες στους χειμώνες.

Γυναίκες μόνες, μες στα πελάγη της ζωής ανήσυχες γοργόνες,
...
Γυναίκες μόνες στίχοι (συνέχεια) »

Θάλασσα γυαλί - Γιάννης Χαρούλης

Θάλασσα γυαλί - Γιάννης Χαρούλης

Στίχοι:
Μουσική:


Μέσα μου πέτρινα βουνά
γιατί δεν είσαι πουθενά
κι εγώ μες στο σκοτάδι
θα ρίξω παραγάδι

...
Θάλασσα γυαλί στίχοι (συνέχεια) »

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια - Ελένη Βιτάλη

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια - Ελένη Βιτάλη

Στίχοι:
Μουσική:


Μες στο φτηνό ξενοδοχείο και στα σεντόνια των πολλών
μες σε καθρέφτες δίχως μνήμη θα ξεκινήσουμε, λοιπόν
Γλιστρούν τα όνειρα στον ύπνο, όπως τα τρένα στο σταθμό
και στην ανάσα σου γυρεύω κάποιο αρχαίο σκηνικό

...
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια στίχοι (συνέχεια) »

Πρωινό τσιγάρο - Γιώργος Νταλάρας & Χάρις Αλεξίου

Πρωινό τσιγάρο - Γιώργος Νταλάρας & Χάρις Αλεξίου

Στίχοι:
Μουσική:


Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό

...
Πρωινό τσιγάρο στίχοι (συνέχεια) »

Πέρασε η μπόρα - Νίκος Ζιώγαλας & Αναστασία Μουτσάτσου

Πέρασε η μπόρα - Νίκος Ζιώγαλας & Αναστασία Μουτσάτσου

Στίχοι:
Μουσική:


Ησύχασε η θάλασσα
μέσα στα μάτια σου
Το πλοίο φτάνει,
μπαίνει μες στο λιμάνι
...
Πέρασε η μπόρα στίχοι (συνέχεια) »