Τζίμης Πανούσης – Βιογραφία
Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 του Φλεβάρη το 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Η πρώτη του δουλειά ήταν στον περιοδεύοντα θίασο Κρήτης το 1973, όπου εκεί τραγουδούσε, έπαιζε κιθάρα και έκανε το βοηθό ταχυδακτυλουργού καθώς και τον κομπέρ του Θιασάρχη Μανωλιού.
Έπειτα δημιουργήθηκε η Θεατρική Συντεχνία (Χουβαράς, Αρμάος, Αδαμάκη κ.ά.) και ο Τζίμης συμμετείχε ως ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής. Ανέβασαν έργα όπως ο «Αλέκος με τα κυδώνια» και ο «Ερωτόκριτος» με το Δήμο Αβδελιώδη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά, συμμετείχε για ένα καλοκαίρι στο θέατρο Καισαριανής όπου έπαιξε τουμπερλέκι, αντικαθιστώντας τον γέροντα Μαθιό Μπαλαμπάνη, στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Όταν η παράσταση ήταν να παρουσιαστεί στην Πολωνία, δεν τον πήραν μαζί τους επειδή «δεν ήταν κνίτης».
Ύστερα όμως εγκατέλειψε το θίασο για να εργαστεί ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία δεν άργησε να παραιτηθεί.
Μουσικά ο Τζίμης Πανούσης δήλωνε πάντα αυτοδίδακτος και έπαιξε λίγο απ’ όλα. Την είσοδο στο χώρο της μουσικής την έκανε με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα» όταν ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου.
Στη δεκαετία του ’70 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες όπου ήταν φωνή, έγραφε στίχους και μουσική. Η πρώτη του εμφάνιση σε κοινό έγινε το 1977 στο κλαμπ «Αρχιτεκτονική» επί της Πανεπιστημίου με τον Άντριου (τύμπανα), τον Παντελή Φουρνιάδη (μπάσο) το Δημήτρη Μπάθρα (ηλεκτρική κιθάρα), τη μικρή Μάρθα που έπαιζε σαιξπηρικούς μονολόγους πάνω σε ένα τραπέζι και φυσικά τον Τζιμάκο με την ακουστική του κιθάρα.
Δύο χρόνια μετά, μαγαζί στην Πλάκα τους καλεί για μια παράσταση και έτσι κατέληξαν να παίζουν εκεί κάθε βράδυ, επί ένα χρόνο, χωρίς ρεπό! Από τις Μουσικές Ταξιαρχίες περνούσαν διάφοροι μουσικοί ανά καιρούς όπως ο Γιάννης Γιοκαρίνης (πλήκτρα), ο Πιέρ Χωρέμης (κιθάρα), ο Αλέκος Αράπης (μπάσο) και πολλοί ακόμη.
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος ήρθε χρόνια μετά, με τον ομώνυμο δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε από τη MINOS-EMI. Μετά ακολούθησαν οι δίσκοι «Αν η Γιαγιά μου Είχε Ρουλεμάν» (1984), «Hard Core» (1985).
Μετά τη συμμετοχή της μπάντας στο δίσκο ελληνικού ροκ “Made in Greece Vol.1”, όπου οι Μουσικές Ταξιαρχίες «καμουφλάρονται» και συμμετέχουν με το όνομα Alamana’s Bridge, ο Τζίμης αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του στη μουσική βιομηχανία με το δίσκο «Κάγκελα Παντού» του ’86. Έτσι, παρατάει το όνομα και αποδεικνύει πως είναι μια ομάδα από μόνος του.
Πέρα από τη μουσική, ο Πανούσης έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λίγο με τον κινηματογράφο. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια. Με την τηλεόραση δεν τα πήγε ποτέ καλά αφού η εκπομπή του «Κορίτσια ο Τζίμης», κόπηκε.
Επίσης, έχει κάνει κάποιες guest εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» του Λαζόπουλου. Έχει συμμετάσχει και σε έργα του κινηματογράφου, όπως η ταινία «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» που φυσικά είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει εμφανιστεί και για λίγες σκηνές στις ταινίες «Ηνίοχος», «Προστάτης Οικογένειας» και “Safe Sex”.
Ο Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή και έχει κυκλοφορήσει έξι βιβλία. Το πρώτο του ήταν «Η Ζάλη των Τάξεων» που περιέχει 40 ιστορίες «ραδιοφωνικής φαντασίας» που ακούστηκαν από την εκπομπή «Δούρειος Ήχος». Ακολούθησαν τα «Πικρέ, Μικρέ μου Αράπη» μια σαπουνόπερα 22 επεισοδίων, «Το Κυνήγι της Γκόμενας» που αποτελείται από 30 σύντομες βιογραφίες γυναικών, το «Υγιεινή διατροφή» που σημειώνει τα 20 χρόνια παρουσίας του, το «Μικροαστική Καταστροφή» το οποίο περιέχει ψηφιακές ζωγραφιές και ποιήματα καθώς και το «Πούστευε και μη Ερεύνα».
Τα λεγόμενα του Πανούση δεν ήταν πάντα αποδεκτά από την κοινωνία και κυρίως τις Αρχές της. Γι’ αυτό, η ιδεολογική του στάση και η καυστική σάτιρα τον έφεραν αρκετές φορές αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη.
Όλα ξεκίνησαν πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1980, με μία κατηγορία από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για περιύβριση κατά της Αρχής. Σειρά πήραν αρκετές δίκες με κύρια κατηγορία την αθυροστομία του αλλά και τον προκλητικό του στίχο, ο οποίος έθιγε έμμεσα αλλά και άμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.
Παρόλα αυτά, δεν κρίθηκε ποτέ ένοχος.
Ο Τζίμης Πανούσης ήταν για αρκετά χρόνια παντρεμένος με τη Λίλη και είχαν κάνει έναν γιο, τον Άρη. Η Λίλη έχει τραγουδήσει το κομμάτι «SOS: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Νύχτες της Μόσχας)» στον δίσκο “Disco Tsoutsouni” και ο Άρης έχει τραγουδήσει μαζί του ντουέτο ένα τραγούδι με (άτυπο) τίτλο «Το τραγούδι του Άρη» στην παράσταση «Με λένε Πόπη Νο2: Η Επιστροφή».
Ο Τζίμης Πανούσης παντρεύτηκε έπειτα την Αθηνά, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Φωτεινή.
Πέθανε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός από ανακοπή καρδιάς στις 13 Ιανουαρίου 2018.