Ερμηνευτής/τρια Στέρεο Νόβα

Στέρεο Νόβα

Στέρεο Νόβα – Βιογραφία

Οι Στέρεο Νόβα ήταν συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής της δεκαετίας του ’90. Η μουσική τους συνδυάζει στοιχεία της trip-hop, techno και ambient, με ελληνικό στίχο. Σύμφωνα με το MTV Europe, το 1994 θεωρήθηκε ως μια πρωτοποριακή μπάντα που επηρέασε την ελληνική ηλεκτρονική αλλά και ποπ μουσική σκηνή.

Η ιστορία των Στέρεο Νόβα ξεκινά το 1986, όταν βρίσκονται μαζί οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Πι (Αντώνης Παλάσκας) με αρκετές μουσικές ανησυχίες και κάνοντας μουσικούς πειραματισμούς. Επηρεασμένοι από τον ήχο της acid γράφουν κάποια κομμάτια και σχηματίζουν ένα instrumental (ορχηστρικό-χωρίς στίχους) γκρουπ με το όνομα Bobby Blast.

Κατά το 1990 ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει κάποιους στίχους κι η μπάντα αποφασίζει να τους ενσωματώσει στα κομμάτια της. Το όνομα της αλλάζει σε Στέρεο Νόβα και μέχρι το 1991 ολοκληρώνονται τα κομμάτια του πρώτου τους (ομώνυμου) δίσκου, ο οποίος τελικά κυκλοφορεί το 1992 από την Wipe Out Records. Ακολουθούν κυκλοφορίες αρκετών άλμπουμ και singles μέχρι και την κυκλοφορία του Τέλσον το 1996, οπότε και ο Αντώνης Πι αποχωρεί από το γκρουπ. Οι Στέρεο Νόβα θα παραμείνουν για περίπου ακόμα ένα χρόνο όταν και στα τέλη του 1997 θα διαλυθούν.

Τα μέλη των Στέρεο Νόβα συνεχίζουν ξεχωριστά τον δρόμο τους στη μουσική μέχρι σήμερα. Το Νοέμβριο του 2008, μετά από μήνες υποθέσεων, αποκαλύπτεται στο site της Lifo ότι θα επανενωθούν για μία και μοναδική βραδιά, στις 5 Δεκεμβρίου, στο live για τα 3 χρόνια της Lifo.

Το Νοέμβριο του 2013, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία των Στέρεο Νόβα, επανεκδόθηκαν οι δίσκοι Ντισκολάτα, Ασύρματος Κόσμος, Τέλσον, Βιταμίνα Τεκ, Ωφέλιμο Φορτίο, Σ.Κ.Α.Ζ.H., Best Off, Κύκλοτρον και The Drone Compilation. Κυκλοφόρησαν επίσης δύο συλλογές με όλα τους τα singles και μια έκδοση με τον τίτλο Plus, με όλες τις συνεργασίες του συγκροτήματος με άλλους καλλιτέχνες.

Με θέλεις, χωρίς εσένα - Στέρεο Νόβα 0

Με θέλεις, χωρίς εσένα - Στέρεο Νόβα

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Το τέλος της παράκαμψης
κοίταξε πόσα αυτοκίνητα επιστρέφουν κι έρχονται
καθώς αφήνουμε τα σύρματα πίσω μας
οι μάρκες τους εκτοπίζουν τις λέξεις μας
...

Με θέλεις, χωρίς εσένα στίχοι (συνέχεια) »

Ένα κλεμμένο ποδήλατο - Στέρεο Νόβα 0

Ένα κλεμμένο ποδήλατο - Στέρεο Νόβα

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο
και θα 'ναι πιο όμορφα κι από ένα όνειρο
γιατί μια καινούρια αγάπη θα χύνεται σα μέλι
κι από ένα σημείο τής Γης αυτός ο ήλιος θ' ανατέλλει
...

Ένα κλεμμένο ποδήλατο στίχοι (συνέχεια) »