Ερμηνευτής/τρια Σοφία Παπάζογλου

Σοφία Παπάζογλου

Σοφία Παπάζογλου – Βιογραφία

Η Σοφία Παπάζογλου γεννήθηκε στις Βρυξέλλες Βελγίου. Σε ηλικία έξι χρονών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο της.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της συνεργάστηκε με τον ουντίστα Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε συναυλίες στην Μακεδονία, αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών, τις οποίες είχε από την παιδική της ηλικία. Αργότερα πήρε μαθήματα κινησιολογίας από τη Μαίρη Τσούτη, παρακολούθησε σεμινάρια στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά και έκανε σπουδές φωνητικής στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας, στην τάξη της Μήδειας Ιασωνίδου.

Το 1995 άρχισε η συνεργασία της με τον Νίκο Μαμαγκάκη, ο οποίος της εμπιστεύθηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του κύκλου “Στεναγμός Ανατολίτης” (LYRA,1996).

Ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο “Πάμε Νότια” κυκλοφόρησε σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα (LYRA, 1998).

Ο τρίτος κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο “Όσα σου μοιάζουν” σε μουσική Μανόλη Πάππου και στίχους των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Χρήστου Σπουρδαλάκη.

O δίσκος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό “Δίφωνο” ήταν μέσα στους εικοσιπέντε καλύτερους του 2003, με ένα τραγούδι (“Ποταμός”) μέσα στα καλύτερα δεκαπέντε της ίδιας χρονιάς.

Το 2004 συνεργάστηκε με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, ηχογραφώντας τον τέταρτό της δίσκο με τίτλο “Πέμπτη Απόγευμα ” (Cantini, 2004).

Το Μάρτιο του 2005 ο δίσκος μπήκε στη λίστα με τα δέκα πρώτα LP του “World Music Charts Europe” και τον Απρίλιο και Μάιο της ίδιας χρονιάς έφτασε στο νούμερο επτά.

To καλοκαίρι του 2009 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος της με τίτλο “‘Ενα παράξενο ταξίδι” σε συνεργασία με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα. Το cd αποτελεί το ηχητικό αποτύπωμα των ζωντανών παραστάσεων των τριών καλλιτεχνών, περιλαμβάνοντας επανεκτελέσεις ιδιαίτερων έντεχνων, λακών αλλά και ξένων τραγουδιών σημαντικών δημιουργών, που όμως τα ακούμε όλο και πιο σπάνια. Επίσης περιλαμβάνονται δύο νέα τραγούδια, ένα σε μουσική του Βασίλη Κετεντζόγλου και ποίηση Κωστή Παλαμά και ένα σε μουσική Ντάσο Κούρτι και στίχους Ηλία Κατσούλη.

Το φθινόπωρο του 2011 κυκλοφορεί ο έκτος της δίσκος με τίτλο “Μην της μιλάς της μοναξιάς στον ενικό” με τη συνθετική υπογραφή του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη. Την ενορχηστρωτική επιμέλεια των τραγουδιών έχει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και παίζουν οι εξαιρετικοί μουσικοί της Εστουδιαντίνας.

Σ' άλλη γη - Σοφία Παπάζογλου 0

Σ' άλλη γη - Σοφία Παπάζογλου

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Έξω από το Γενί-Τζαμί
παίζει το ούτι έρημο κορμί,
λέξεις με τα δάχτυλα κεντά
κάποιον φωνάζει, δεν του απαντά,

...

Σ' άλλη γη στίχοι (συνέχεια) »