Ερμηνευτής/τρια Νότης Σφακιανάκης

Νότης Σφακιανάκης
Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2018


Νότης Σφακιανάκης – Βιογραφία

Ο Νότης Σφακιανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από ντόπιο πατέρα και μητέρα μικρασιατικής καταγωγής. Σε ηλικία επτά ετών, λόγω του χωρισμού των γονιών του, εγκαταστάθηκε στην Κω όπου ζούσαν οι γονείς της μητέρας του ενώ πέρασε κάποια μικρά χρονικά διαστήματα στη Γερμανία όπου είχε εγκατασταθεί η μητέρα του μετά τον δεύτερο γάμο της. Νέος ακόμη, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές μεταξύ των οποίων και dj σε νυχτερινά μαγαζιά της Κω.

Το 1985 ο Σφακιανάκης ξεκινάει την επαγγελματική του ενασχόληση με το τραγούδι πρώτα στην Κω ως αρχηγός ξενόγλωσσου συγκροτήματος και έπειτα στην Κρήτη ως λαϊκός τραγουδιστής. Το 1988 πήγε στην Αθήνα, και μολονότι στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες τελικά κατάφερε να συνεργαστεί με τραγουδιστές όπως η Πόλυ Πάνου, ο Σταμάτη Κόκοτας, ο Γιώργος Σαλαμπάσης, ο Κώστας Μοναχός κλπ. Το καλοκαίρι του 1990 μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου συνεργάζεται με την Ελένη Δήμου και προσελκύει το ενδιαφέρον μουσικών παραγωγών. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ο Νότης είναι το ‘Νοσταλγείς τα περασμένα’ το οποίο υπάρχει στον δίσκο “ΈΝΑ” του Σάκη Καβατζικιώτη που κυκλοφόρησε το 1990.

Τον Ιούνιο του 1991 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Νότη Σφακιανάκη με τίτλο “Πρώτη Φορά” (Sony Music) που περιλάμβανε 11 τραγούδια σε στίχους και μουσική δημιουργών όπως οι Τάσος Βουγιατζής, Πάνος Φαλάρας κλπ. Το 1992 μετακομίζει από την Sony στην EMI και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Είσαι ένα πιστόλι”, ο οποίος αποτελείτο από 13 τραγούδια μεταξύ των οποίων τα “Είσαι ένα πιστόλι”, “Ώπα ώπα”, “Δεύτερα χέρια”, “Ένα με τη νύχτα” κ.ά, με τα δύο πρώτα να σημειώνουν σημαντική επιτυχία. Το 1993 ακολούθησε ο δίσκος “Με το Ν και με το Σ” που περιλάμβανε 13 κομμάτια σε στίχους και μουσική των Πυξ Λαξ, Αλέκου Χρυσοβέργη, Σπύρου Γιατρά κ.ά. Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχώρισαν τραγούδια όπως το “Λίγο λίγο” και το “Μα εσύ με καις”.

Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε η τέταρτη δισκογραφική δουλειά του Σφακιανάκη με τίτλο “Νοτιοανατολικά του κόσμου”. Το CD γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς έφτασε τις 120.000 πωλήσεις ενώ περιείχε μεταξύ άλλων τραγούδια όπως “Ο αετός”, “Και δεν μπορώ”, “Δεν πόνεσα”, “Να ξαναρθείς” κλπ. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν οι επόμενες δουλειές του, “5ο Βήμα” (κυκλοφόρησε το 1996 και περιλάμβανε 14 τα τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή όπως π.χ. τα “Δε σε χρειάζομαι”, “Μια ματιά σου μόνο φτάνει”, “Σώμα μου”, “Νταβατζής” κλπ) και “Οι νότες είναι εφτάψυχες” (διπλό CD που κυκλοφόρησε το 1998 και περιείχε μεταξύ άλλων τα κομμάτια “Η Στέλλα η Σμυρνιά”, “Παπαρούνα”, “Γύφτισσα μέρα”, “Θέλω να σε ξαναδώ”, “Παράλληλα”, “Μήπως είμαι τρελός”, “Καλωσύνη σου”, “Σήκω και φύγε”) που πούλησαν 200.000 και 260.000 αντίτυπα αντίστοιχα.


Κάνε κάτι να χάσω το τρένο - Νίκος Πορτοκάλογλου 0

Κάνε κάτι να χάσω το τρένο - Νίκος Πορτοκάλογλου

Ερμηνευτές: , , ,
Στίχοι:
Μουσική:


Αυτό το τσιγάρο που καίει είναι το τελευταίο
Τα μάτια σου κλείσε, δε θέλω να δεις ότι κλαίω
Γιατί είναι μοιραίο να φύγω
Σε λίγο... Σε λίγο... Σε λίγο...

...

Κάνε κάτι να χάσω το τρένο στίχοι (συνέχεια) »

Το ομορφότερο ψέμα - Νότης Σφακιανάκης 0

Το ομορφότερο ψέμα - Νότης Σφακιανάκης

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Δεν έχει νόημα, δεν έχει σημασία
μα ήδη νιώθω την δική σου απουσία
Τις άμυνές μου προσπαθώ να ετοιμάσω
απόψε είναι το απόβραδο που θα σε χάσω
...

Το ομορφότερο ψέμα στίχοι (συνέχεια) »

Ερωτικό (Με μια πιρόγα) - Δημήτρης Μητροπάνος & Θέμης Αδαμαντίδης & Δημήτρης Μπάσης 0

Ερωτικό (Με μια πιρόγα) - Δημήτρης Μητροπάνος & Θέμης Αδαμαντίδης & Δημήτρης Μπάσης

Ερμηνευτές: , , , , , , , ,
Στίχοι:
Μουσική:


Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις
τις ώρες που αγριεύει η βροχή
στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις
και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί
...

Ερωτικό (Με μια πιρόγα) στίχοι (συνέχεια) »

Δεν είμαι σαν τους άλλους - Νότης Σφακιανάκης 0

Δεν είμαι σαν τους άλλους - Νότης Σφακιανάκης

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Πάψε πια να με συγκρίνεις με τον καθένα,
είναι άδικο να κρίνεις εσύ εμένα
κι αν τον έρωτά μου σβήνεις να ξέρεις ένα...

Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους,
...

Δεν είμαι σαν τους άλλους στίχοι (συνέχεια) »

Και δεν μπορώ - Νότης Σφακιανάκης 1

Και δεν μπορώ - Νότης Σφακιανάκης

Ερμηνευτές:
Στίχοι:
Μουσική:


Θα βλέπεις πάλι την αγάπη φυλακή
και θα απορείς για αυτά τα μάτια τα κλαμένα
θα φεύγεις πάλι και θα τρέχεις σαν τρελή
που θέλω εσένα

...

Και δεν μπορώ στίχοι (συνέχεια) »