Ερμηνευτής/τρια Μανώλης Φάμελλος

Μανώλης Φάμελλος
Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2018

Μανώλης Φάμελλος – Βιογραφία

Ο Μανώλης Φάμελλος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως στη Θεσσαλονίκη όπου άρχισε να παίζει μουσική και να γράφει τραγούδια κάπου στα μισά της δεκαετίας του ’80. Συμμετείχε σε πολλά τοπικά συγκροτήματα έως το 1993 οπότε και κυκλοφόρησε από το νεογέννητο τότε δισκογραφικό τμήμα του Μύλου το πρώτο LP των “Ποδηλατών”, σχήματος που είχε συσταθεί από τον ίδιο και φίλους μουσικούς, φοιτητές τότε του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, “Το Πάρκο των Σκύλων”, “Mαύρη Αγάπη” και πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα που έκαναν ιδιαίτερα γνωστό το συγκρότημα για τον ξεχωριστό ηλεκτρακουστικό του ήχο και το μικτό χαρακτήρα στην ενορχήστρωση που συγκέραζε στοιχεία της Ελληνικής και ευρύτερης Μεσογειακής μουσικής παράδοσης με τον σύγχρονο εναλλακτικό ήχο. Διατηρώντας τον βασικό πυρήνα των συνεργατών του ο Μανώλης Φάμελλος κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “Kαθώς Μικραίνει η Μέρα” την Άνοιξη του 1999 και τον αμέσως επόμενο χρόνο το “Η Ευτυχία Είναι Αυτό” , album που κατά γενική ομολογία θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα για το 2000.

Στο διάστημα 2000-01 παράλληλα με την προετοιμασία του προσωπικού του νέου υλικού δραστηριοποιείται εντονότερα στον ευρύτερο χώρο της δισκογραφίας ως συνθέτης, παραγωγός αλλά και ενορχηστρωτής με την ομάδα του έχοντας συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλους με τους Γ. Νταλάρα και Ν. Πορτοκάλογλου αλλά και γνωστούς ξένους καλλιτέχνες όπως τους Walkabouts και τον Mark Eitzel. Το φθινόπωρο του 2001 ο Μανώλης Φάμελλος ξάφνιασε με την παρουσίαση στο Γκάζι των Λυρικών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, καθώς διασκεύασε και απέδωσε σε νέο κλίμα τον κύκλο των τραγουδιών του συνθέτη με τους σταθερούς του συνεργάτες αλλά και ένα μικρό σύνολο εγχόρδων. Η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2002 με την ενορχήστρωση και παρουσίαση σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο του έργου του μουσικοσυνθέτη «Ο Ήλιος και ο Χρόνος», με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Τον Φεβρουάριο του 2003 κυκλοφόρησε την δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μια Πολιτεία στο Βυθό», αποτελούμενη από δέκα τραγούδια-ιστορίες αστικής περιπλάνησης, σε δύο από τα οποία συμμετέχουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Δήμητρα Γαλάνη. Η sold out συναυλία για την παρουσίαση του δίσκου εξελίχθηκε σε πραγματική γιορτή, με την συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα, του Νίκου Ζιώγαλα και φυσικά της Δήμητρας Γαλάνη και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Τον Οκτώβριο του 2003 υποδέχεται σε μια ξεχωριστή μουσική συγκατοίκηση στο Σταυρό του Νότου τη Δήμητρα Γαλάνη και τον πρωτοεμφανιζόμενο τραγουδοποιό Ζακ Στεφάνου, το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του οποίου υπογράφεται στην ενορχήστρωση από τον Μανώλη. Τον Ιανουάριο του 2004 ολοκληρώνει την παραγωγή στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Στάθη Δρογώση με τίτλο «Ο Χειμώνας Δε Θα ‘Ρθει», στον οποίο συμμετέχει επίσης ως ενορχηστρωτής και συν-στιχουργός. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ολοκληρώνει την παραγωγή στον έβδομο προσωπικό δίσκο του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο “30 + κάτι” στον οποίο υπογράφει τη μουσική και τους στίχους σε εννέα από τα τραγούδια του δίσκου.

Τον Μάιο του 2005 κυκλοφορεί ο διπλός του δίσκος με τίτλο «Ποτέ Όπως Πριν». Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών τις οποίες ερμηνεύουν δεκατέσσερις από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και πέντε νέα τραγούδια. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί μία απολύτως επιτυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και την Ραλλία Χρηστίδου ενώ ο Φεβρουάριος του 2006 τον βρίσκει στον Σταυρό του Νότου σε μία σειρά εμφανίσεων με τον Θοδωρή Κοντάκο.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί περιοδεία ανά την Ελλάδα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τους Όναρ, την Ευσταθία και τον Θοδωρή Κοντάκο. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, κλείνοντας έναν κύκλο που άνοιξε πριν δεκαπέντε χρόνια στην Θεσσαλονίκη με την ηχογράφηση του πρώτου του δίσκου και των «Ποδηλατών» έως τη συλλογή του «Ποτέ Όπως Πριν», πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, με την συμβολή συναδέλφων του με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς κυκλοφορεί το νέο του προσωπικό cd με τίτλο «Η Ψυχή του Πάρτυ» ενώ παράλληλα πραγματοποιεί κύκλο εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Βασίλη Καζούλη. Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιεί συναυλίες ανά την Ελλάδα με τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Στάθη Δρογώση, τον Ζακ Στεφάνου και τον Μύρωνα Στρατή.

Υπογράφει ως παραγωγός στον πρώτο δίσκο του Μύρωνα Στρατή αλλά και τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος Δραμαμίνη. Κυκλοφορεί κι ένα best off cd “ο δρόμος που ανοίγεται” που περιέχει 2 ανέκδοτα τραγούδια. Ο χειμώνας του 2007-08 τον βρίσκει στο club του Σταυρού του Νότου μαζί με τον Στάθη Δρογώση και τον Μύρωνα Στρατή. Ταυτόχρονα, το σχήμα πραγματοποιεί και συναυλίες ανά την Ελλάδα. Η περιοδεία συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2008.Το φθινόπωρο του 2009 κυκλοφορεί ο προσωπικός του δίσκος με τίτλο « Η στιγμή που κρατάει για πάντα» από την δισκογραφική εταιρεία LYRA. Τον χειμώνα του 2009 πραγματοποιεί εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Νίκο Ζιώγαλα με μεγάλη επιτυχία. Από τις συγκεκριμένες παραστάσεις προέκυψε το καλοκαίρι του 2010 η κυκλοφορία του διπλού live cd με τίτλο ««Απόψε είναι ωραία», το οποίο αποτελεί την ζωντανή ηχογράφηση των χειμερινών εμφανίσεων. Το καλοκαίρι του 2010 περιόδευσε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Νίκο Ζιώγαλα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τον χειμώνα του 2010 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εμφανίσεις του στον Σταυρό Του Νότου.

Ο Μανώλης Φάμελλος τo 2011 κυκλοφορεί από την νεοσύστατη THREE LITTLE BIRDS ο δέκατος κατά σειρά δίσκος του Μανώλη Φάμελλου με τίτλο «ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ;» που περιέχει 14 νέα τραγούδια στα οποία τα περισσότερα όργανα παίζονται από τον Μανώλη Φάμελλο και από στενούς φίλους μουσικούς. Ο ίδιος υπογράφει την μουσική, τους στίχους και την παραγωγή. Το 2012 με την δημιουργική συμβολή κι εμπιστοσύνη των τακτικών του συνεργατών Γιάννη και Χάρη Μιχαηλίδη (ΔΡΑΜΑΜΙΝΗ), παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά τον νέο του αυτό δίσκο στον Ιανό. Το 2013 επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου με το ΠΑΡ’ΟΛΙΓΟΝ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ… που είναι η σύμπραξη του Μανώλη Φάμελλου με μια παρέα φίλων μουσικών. Μαζί τους η νέα ιέρεια του μέλλοντος-τραγουδοποιός Nalyssa Green. Στις εμφανίσεις τους special guest είναι ο εκλεκτός μουσικός και φίλος Κωνσταντίνος Βήτα, συνεργασία η οποία συνεχίζεται και στο στούντιο, όπου ηχογραφούν ένα τραγούδι για το τέλος του καλοκαιριού με τίτλο «Φθινοπωρινό».


Η ζωή ήταν σήμερα - Μανώλης Φάμελλος

Η ζωή ήταν σήμερα - Μανώλης Φάμελλος

Στίχοι:
Μουσική:


Την είδα από μπροστά μου πέρασε
η τύχη μα δε μου χαμογέλασε
κι ας τραγουδούσαν χαρούμενα τα πουλιά
η ευτυχία πως δεν είναι μακριά
...
Η ζωή ήταν σήμερα στίχοι (συνέχεια) »

Πόσα ψέματα - Μανώλης Φάμελλος

Πόσα ψέματα - Μανώλης Φάμελλος

Στίχοι:
Μουσική:


Πόσα ψέματα χρειάστηκαν για να βρω το αληθινό
πόσο μέσα μου το κράτησα, ψέμα ώσπου έγινε κι αυτό
κι η αγάπη μου μια θάλασσα από λόγια στο χαρτί
μα στην θάλασσα ναυάγησα και δεν βρίσκω το νησί.

...
Πόσα ψέματα στίχοι (συνέχεια) »

Η εποχή των σκουπιδιών - Μανώλης Φάμελλος

Η εποχή των σκουπιδιών - Μανώλης Φάμελλος

Στίχοι:
Μουσική:


Στο σπίτι που μεγάλωσα τώρα γερνάει ένα παιδί
κάτω απ' τα ερείπια του χρόνου ψάχνει ακόμα τη στιγμή.
Κάτω απ' τη σκόνη της ερήμου, τη στάχτη των δασών
είναι η νύχτα των ανθρώπων, η αυγή των θεών.
...
Η εποχή των σκουπιδιών στίχοι (συνέχεια) »

Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι - Μανώλης Φάμελλος

Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι - Μανώλης Φάμελλος

Στίχοι:
Μουσική:


Αυτός είναι ο ήλιος που ποθούσα να δω
ο έξω κόσμος βιαστικά μεγαλώνει
βιάζομαι να πετάξω κι εγώ
στον ουρανό σαν ασημένιο μπαλόνι

...
Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι στίχοι (συνέχεια) »

Μια θέση στο τρένο - Μανώλης Φάμελλος

Μια θέση στο τρένο - Μανώλης Φάμελλος

Στίχοι:
Μουσική:


Κάποτε το είδα
πως δεν μου έμενε άλλη ελπίδα
γι αυτό κλείδωσα το θύμα μου
στο κελί μιας φυλακής
...
Μια θέση στο τρένο στίχοι (συνέχεια) »

Ένα φιλί από δυόσμο - Μανώλης Φάμελλος & Νατάσσα Μποφίλιου

Ένα φιλί από δυόσμο - Μανώλης Φάμελλος & Νατάσσα Μποφίλιου

Στίχοι:
Μουσική:


Ένα φιλί ήταν μόνο
μα ένα φιλί ήταν τόσα πολλά
Ένα φιλί δικό σου
πιο ακριβό από χίλια φιλιά

...
Ένα φιλί από δυόσμο στίχοι (συνέχεια) »

Πόσα μου φύλαγες - Νίκος Ζιώγαλας

Πόσα μου φύλαγες - Νίκος Ζιώγαλας

Στίχοι:
Μουσική:


Πες μου αν κάτι απο 'δώ σ' έχει πάρει
για να μην περιμένω πια
Εχθρό τον ήλιο από φίλο έχω κάνει και,
το πλήθος άγρια θάλασσα

...
Πόσα μου φύλαγες στίχοι (συνέχεια) »

Η ζωή που τρέχει - Μανώλης Φάμελος

Η ζωή που τρέχει - Μανώλης Φάμελος

Στίχοι:
Μουσική:


Μέσα απ' τα όνειρα
και μέσα απ' την σιωπή
Τραγούδια σου 'φερνα
θυμάμαι μια εποχή

...
Η ζωή που τρέχει στίχοι (συνέχεια) »

Η ευτυχία ειν' αυτό - Μανώλης Φάμελος

Η ευτυχία ειν' αυτό - Μανώλης Φάμελος

Στίχοι:
Μουσική:


Πια το τρένο απο 'δώ δεν περνά
μα στο ρολόι ανάποδα ο δείχτης γυρίζει
και τα φώτα των φρένων ανάβουν εκεί
βαθιά μες τη νύχτα μια σειρήνα σφυρίζει

...
Η ευτυχία ειν' αυτό στίχοι (συνέχεια) »