Ερμηνευτής/τρια Θοδωρής Κοτονιάς

Θοδωρής Κοτονιάς

Θοδωρής Κοτονιάς – Βιογραφία

Τα Μακρινά Ξαδέρφια, ανοιχτή μουσική παρέα που η “δράση” της ξεκίνησε λίγο πριν το 2000 από το κεντρικό πόλο της ομάδας, τον τραγουδοποιό και τραγουδιστή Θοδωρή Κοτονιά. H συνάντηση αυτή των μουσικών με διαφορετικές «καταγωγές» αποτέλεσε πρόκληση για τη πρόσμιξη στοιχείων, όπου οι φόρμες του παραδοσιακού ήχου μπορούν να «συγγενεύουν» στα κλασσικά κιθαριστικά αρπίσματα και το λυρισμό της μπαλάντας μέσα από ροκ διαθέσεις. Το 2003 το συγκρότημα κυκλοφορεί τη πρώτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αποδοχή κληρονομιάς» από τον Μικρό Ήρωα, με παραγωγό τον Άγγελο Σφακιανάκη. Στο δίσκο περιλαμβάνονται 13 κομμάτια και συμμετέχουν φιλικά δεξιοτέχνες, όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Βαγγέλης Καρίπης , ενώ στο τραγούδι «Αχ να ‘μουνα» συμπράττει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Στα τέλη του 2004 ολοκληρώνεται και κυκλοφορεί λίγο καιρό αργότερα και η επόμενη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο «Περιμένοντας το Θείο» και πάλι από τον Μικρό Ήρωα. Με νέες αλλαγές στη σύνθεση, τα «Μακρινά Ξαδέρφια» δίνουν το δεύτερο «παρόν», ενώ δεν λείπουν και πάλι οι συμμετοχές αγαπημένων καλλιτεχνών, όπως του Μιχάλη Νικολούδη και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Στο δίσκο αυτό, με ανανεωμένο και πιο ηλεκτρικό ήχο, δίνουν αρκετή έμφαση στο στίχο, σχολιάζοντας με σκωπτικό τρόπο την επικρατούσα κατάσταση του σκυλάδικου και των realities, ενώ δεν λείπουν και οι λυρικές μπαλάντες, όπως η «Άνοιξη», τραγούδι που συναντάμε και στον ομώνυμο δίσκο της Γλυκερίας, σε ντουέτο της ίδιας με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Με τη συμμετοχή τους και το τραγούδι των τίτλων ”Στην οδό Ηπείρου” του Θοδωρή Κοτονιά, στο μουσικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» του Αντώνη Μποσκοϊτη, συνέπραξαν επί σκηνής με τους Μαρίζα Κωχ, Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο, Θανάση Γκαϊφύλλια, κ.α.

Στις αρχές του 2007 τα «Μακρινά Ξαδέρφια» καταθέτουν την τρίτη «συλλογή» τραγουδιών τους από την LYRA, η οποία τιτλοφορείται «Καλό ταξίδι», με παραγωγό τον Άγγελο Σφακιανάκη, ενώ η Μελίνα Κανά, ο Ψαραντώνης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος είναι οι φίλοι – «επισκέπτες» που χαρίζουν με μεράκι τη δημιουργική συμμετοχή τους στην παρέα των «Μακρινών Ξαδερφιών». Έκπληξη στο δίσκο ήταν η διασκευή του τραγουδιού των Monthy Pythons, από την ταινία ‘Life of Brian’, “ALWAYS LOOK AT THE BRIGHT SIDE OF LIFE”, σε ελληνική απόδοση “Η φωτεινή πλευρά της ζωής” να το τραγουδούν μαζί με τον Θοδωρή Κοτονιά οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος Σπύρος Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός.
Αρχές Μαΐου του 2014 κυκλοφόρησε και η τέταρτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Τα κλειδιά” από τον Μικρό Ήρωα. Πολλά από τα τραγούδια που υπάρχουν στο δίσκο έχουν ήδη ταξιδέψει ραδιοφωνικά με μεγάλη επιτυχία, όπως το τραγούδι “Τα κλειδιά” από την συμμετοχή του Θοδωρή Κοτονιά στον τελικό των αγώνων τραγουδιού της στέγης γραμμάτων και τεχνών το 2011.

Χαρακτηριστικό αποτελούν οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Μέχρι τώρα έχουν δώσει παραστάσεις σε πολλές μουσικές σκηνές, εντός κι εκτός Αθήνας, όπου παρουσίασαν το ρεπερτόριο τους και διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια, ενώ μοιράστηκαν τη σκηνή με καλλιτέχνες: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ορφέα Περίδη, Μελίνα Κανά, Χρήστο Θηβαίο, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Χάικ Γιαζιτζιάν, Αντώνη Απέργη, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ κ.ά.

Ναυαγός - Θοδωρής Κοτονιάς & Μακρινά Ξαδέρφια 0

Ναυαγός - Θοδωρής Κοτονιάς & Μακρινά Ξαδέρφια

Ερμηνευτές: ,
Στίχοι:
Μουσική:


Καράβι είμαι στ' ανοιχτά
που ψάχνει για λιμάνι,
που όλο βλέπει τη στεριά
κι όμως ποτέ δε φτάνει.

...

Ναυαγός στίχοι (συνέχεια) »

Άνοιξη - Θοδωρής Κοτονιάς 0

Άνοιξη - Θοδωρής Κοτονιάς

Ερμηνευτές: , ,
Στίχοι:
Μουσική:


Κόκκινο τριαντάφυλλο
είσαι μες στην καρδιά μου.
Τη νύχτα γίνεσαι πληγή,
που τρώει τα σωθικά μου.

...

Άνοιξη στίχοι (συνέχεια) »

Τα κλειδιά - Θοδωρής Κοτονιάς & Μακρινά Ξαδέρφια 0

Τα κλειδιά - Θοδωρής Κοτονιάς & Μακρινά Ξαδέρφια

Ερμηνευτές: , ,
Στίχοι:
Μουσική:


Μου το είπε ένα αηδόνι
πως η άνοιξη τελειώνει
μα εγώ ποτέ μου δεν το πίστεψα
και άνθησανε οι δρόμοι
...

Τα κλειδιά στίχοι (συνέχεια) »