Ερμηνευτής/τρια Ελένη Πέτα

Ελένη Πέτα
Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2018

Η Ελένη Πέτα γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1970 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολοντσέλο, στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάνει τα πρώτα της βήματα ως μουσικός και συνεργάζεται με τον Νίκο Παπάζογλου στη καλοκαιρινή του περιοδεία. Ξεκινάει επαγγελματικά το τραγούδι κάνοντας συγχρόνως μαθήματα φωνητικής στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στο Ωδείο Αττικής.

Η Ελένη Πέτα έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς όπως Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Στέφανο Κορκολή, Αντώνη Μιτζέλο, Ελένη Ζιώγα, Ελεάννα Βραχάλη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Μάριο Φραγκούλη, Μιχάλη Δέλτα κ.α.

Έχει συνεργαστεί επίσης με: την Καμεράτα Φίλων της Μουσικής , την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Το 2002 συμμετέχει στο Soundtrack της νέας ταινίας της Λουκίας Ρικάκη «Λόγια Σιωπής» όπου ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων. Πρόκειται για μια ταινία που έχει σαν θέμα της την νοηματική γλώσσα, την γλώσσα των κωφών. Τα έσοδα του cd διατέθηκαν στον πανελλήνιο σύλλογο Κωφών.

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2004 η Ισπανική έκδοση της Vogue, περιλαμβάνει ειδική μνεία στην ελληνίδα τραγουδίστρια ως «the best next thing» με φωτογραφία της και πολύ κολακευτικά σχόλια!

Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη μαζί με τους Στέφανο Κορκολή και Μάριο Φραγκούλη.

Τον χειμώνα του 2007-2008 η Ελένη Πέτα συνεργάζεται με το quinteto TANGartO, σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση στη σκηνή του Gazarte και του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ. Σ’ αυτές τις ξεχωριστές παραστάσεις, η Ελένη Πέτα ξεδιπλώνει μία διαφορετική πτυχή της ερμηνευτικής φυσιογνωμίας της, διεισδύοντας στο θεατρικό λόγο των Tangos του Astor Piazzola και των Fados. Ερμηνεύει με ερωτισμό, λυρισμό και θεατρικότητα, μεταδίδοντας ένα πάθος που στοχεύει απευθείας στη ψυχή!

Τον Απρίλιο του 2009 ο Youssou N’ Dour, κάτοχος Grammy και πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, επιλέγει την Ελένη Πέτα να εμφανιστεί μαζί του επί σκηνής, σε μια μοναδική συναυλία στο Ποδηλατοδρόμιο Ο.Α.Κ.Α. για τους σκοπούς της Action Africa. Τα έσοδα της συναυλίας διατείθενται στην Ελληνική Δράση Αφρικής για να εξοπλιστεί ορφανοτροφείο – σχολείο που στεγάζει και συντηρεί πάνω από 1000 παιδιά, που οι γονείς τους έχουν πεθάνει από AIDS.

Το 2010 αρχίζει η συνεργασία της με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη. Ετοιμάζουν τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Duende”. Στο δίσκο συμμετέχει ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς κιθαρίστες και συνθέτες των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Jazz, του Flamenco και του Tango, ο Al Di Meola. Με τον Al Di Meola συνεργάζονται επίσης στις εμφανίσεις του στη σκηνή του Gazarte τον Οκτώβριο του 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2011 εμφανίζεται στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα μαζί με μια σπουδαία προσωπικότητα της Λατινικής Αμερικής και την πιο σημαντική εκπρόσωπο του Nueva Cancion Chilena, την Χιλιανή Isabel Parra. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας με σκοπό, τα τραγούδια κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες.


Κουρασμένες γυναίκες - Ελένη Πέτα

Κουρασμένες γυναίκες - Ελένη Πέτα

Στίχοι:
Μουσική:


Οι κουρασμένες γυναίκες μες στα βαγόνια
Σαν πίνακες, που έλεγες, πως είν' υπερβολή
Τα πρόσωπά τους κούραση, αλλά και αντοχή
Και λες πως βρίσκονται εκεί για χρόνια
...

Κουρασμένες γυναίκες στίχοι (συνέχεια) »

Αυτό που ξέρω - Ελένη Πέτα

Αυτό που ξέρω - Ελένη Πέτα

Στίχοι:
Μουσική:


Δε ξέρω αν εσύ μ' αγάπησες ποτέ σου
Αν με σκεφτόσουνα στις δύσκολες στιγμές σου
κι αν όσα μου 'λεγες συχνά τα εννοούσες

Δεν ξέρω καν τι θέση είχα στην καρδιά σου
...

Αυτό που ξέρω στίχοι (συνέχεια) »

Το δώρο - Ελένη Πέτα

Το δώρο - Ελένη Πέτα

Στίχοι:
Μουσική:


Δε με τρομάζει που μεγάλωσα λες κι ήταν σ' ένα βράδυ
Αυτά που είχα όλα τα 'δωσα μ' ένα φιλί, ένα χάδι
Και τους τρελούς που με κατάλαβαν, αυτούς κρατάω μόνο
Γι' αυτούς το πιο σπουδαίο δώρο μου, να δουν να μεγαλώνω

...

Το δώρο στίχοι (συνέχεια) »