Ερμηνευτής/τρια Δημήτρης Παναγόπουλος

Δημήτρης Παναγόπουλος – Βιογραφία

Ο Δημήτρης Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα μουσικό το γνωστό “Αλεκάκι” και δεξί χέρι του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου.
Σε ηλικία οκτώ χρόνων γράφεται στο Ωδείο Αθηνών έχοντας δάσκαλο στο πιάνο τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη (ανηψιό της Τζίνα Μπαχάουερ) και τον Μενέλαο Παλάντιο στην αρμονία.

Το 1974 φεύγει στην Αμερική όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο Los Angeles Gollege ενώ συγχρόνως εργάζεται τα βράδια με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου (Σπόρο). Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα ολοκληρώνει τα θεωρητικά του στο Ορφείον Αθηνών στην τάξη της καθηγήτριας Κλέλιας Φωτοπούλου Τερζάκη.

Από το 1979 μέχρι σήμερα εκτός από ελαφρά και λαϊκά τραγούδια έχει συνθέσει και αρκετά έργα σύγχρονης μουσικής από τα οποία μερικά χρησιμοποιήθηκαν για επένδυση στα ποιήματα Μυστικισμός, Σταύρωση, Το Ελληνικό έπος 40-41 του σύγχρονου ποιητή Πότη Κατράκη καθώς επίσης για σειρές και ντοκιμαντέρ όπως: Μεταξύ δύο αιώνων – Ελληνικά ποτά και κρασιά – Πέρα από τον ορίζοντα – Η ώρα της τύχης κ.α.

Το 1988-89 εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο 4ο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας στην εκπομπή . Κάθε μέρα νέα μέρα και το 1994-95 σαν Διευθυντής ορχήστρας και επιμελητής στη μουσική τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 Το Ελληνικό τραγούδι με παρουσιαστή τον Θωμά Μπακαλάκο.

Έχει ενορχηστρώσει πολλά τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών: Λευτέρη Παπαδόπουλου, Χρήστου Νικολόπουλου, Νίκου Βρετού, Χρήστου Κωνσταντίνου, Δημήτρη Χιονά, Γιάννη Τζουανόπουλου Μιχάλη Τερζή κ.α

Σαν πιανίστας έχει παίξει σε δεκάδες δίσκους που ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα οπως: Γιώτα Λύδια, Χάρις Αλεξίου, Στράτος Διονυσίου, Λίτσα Διαμάντη, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Αγγελόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Λεωνίδας Βελής, Μανώλης Μητσιάς …Εξάλλου έχει συμμετάσχει σαν πιανίστας ή σαν διευθυντής ορχήστρας σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τις πιο σημαντικές το 1985 στην Αυστραλία με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Δήμητρα Γαλάνη το 1987 στο γήπεδο του Παναθηναικού με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Στράτο Διονυσίου, Γλυκερία και το 1995 στην ανοιχτή λαϊκή συναυλία στο Ενετικό λιμάνι Χανίων
που οργάνωσε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με το Β’ πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας και τραγούδησαν οι λαϊκοί βάρδοι: Βαγγέλης Περπινιάδης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Μαράντη, Μπέμπα Μπλάνς, Γιώτα Σίλβα, Λέλα Παπαδοπούλου και Μπάμπης Τσετίνης, με συντονιστή και παρουσιαστή τον Πάνο Γεραμάνη.

Αύρα - Δημήτρης Παναγόπουλος

Αύρα - Δημήτρης Παναγόπουλος

Στίχοι:
Μουσική:


Από την πόρτα σα θα βγω
θα δω τον ήλιο στρογγυλό
και με το όμορφο στερνό χαμόγελό σου

Μια καλημέρα θα σου πω
...

Αύρα στίχοι (συνέχεια) »