Ερμηνευτής/τρια Γιάννης Μήτσης

Γιάννης Μήτσης

Γιάννης Μήτσης – Βιογραφία

Ο Γιάννης Μήτσης γεννήθηκε το 1962 στην Κρυόβρυση Ζαγοροχωρίων στα Ιωάννινα, από τον Ευταξία και την Μαγδαληνή. Από μικρό τον τράβηξε ο ήχος, το τραγούδι, τα όργανα και η μουσική. Σε νεαρή ηλικία μετακομίζει μαζί με την οικογένεια του στα Ιωάννινα όπου ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα στο δημοτικό ωδείο. Σε ηλικία 15 χρονών και ανυπομονώντας να κάνει τα πρώτα του βήματα, παρατάει το ωδείο και φτιάχνει ένα συγκρότημα ονόματι “Gold Fingers”. Στη συνέχεια εμφανίζεται ως ντράμερ στο συγκρότημα “Κεφάλαιο 24” με το οποίο ηχογράφησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά το 1995 το άλμπουμ “Το ευρετήριο των συμπτώσεων”.

Το 1987, όντας πλέον 20 χρονών, φεύγει για το Παρίσι για να βρεθεί στα μουσικά σχολεία της Γαλλίας. Εκεί θα σπουδάσει εθνομουσικολογία και θα παρακολουθήσει μαθήματα στο Ecole Normal και το I.A.C.P. Παράλληλα θα συνεργαστεί με διάφορα σχήματα και θα γράψει και μουσική για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και κουκλοθέατρο. Επίσης, στο Παρίσι θα γνωριστεί με τον Παύλο Παυλίδη, με τον οποίο θα συζήσουν αρκετό καιρό πριν ο τελευταίος εγκαταλείψει το Παρίσι για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει το συγκρότημα “Ξύλινα Σπαθιά“. Έπειτα από 9 χρόνια, επιστρέφει από το Παρίσι και με το “Κεφάλαιο 24” ηχογραφούν το δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο “Το ευρετήριο των συμπτώσεων”.

Από το 1996 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Συνεχές Ωράριον”. Από τη χρονιά εκείνη είναι μέλος των “Ξύλινων Σπαθιών” ως ντράμερ, συμμετέχοντας σε όλες τις συναυλίες του συγκροτήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ηχογράφησαν μαζί τα άλμπουμ “Τροφή για τα θηρία” και “Ένας κύκλος στον αέρα”. Τον Ιούνιο του 2004 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Κι έτσι χωρίς να βιάζομαι”.

Το 2008, μαζί με τον Κώστα Φασουλά έγραψαν δύο τραγούδια στον δίσκο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που κυκλοφόρησε με τίτλο “Και τα μάτια κι η καρδιά”. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά φέρει τον τίτλο “Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος” και αποτελείται από 11 τραγούδια των οποίων τους στίχους έχει γράψει ο ίδιος και ο Κώστας Φασουλάς. Στον δίσκο συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Οι ψυχές μας θα 'ναι πάντα εδώ - Γιάννης Μήτσης & Κορίνα Λεγάκη

Οι ψυχές μας θα 'ναι πάντα εδώ - Γιάννης Μήτσης & Κορίνα Λεγάκη

Στίχοι:
Μουσική:


Κι αν τα κορμιά μας χωριστήκαν, οι ψυχές μας θα 'ναι πάντα εδώ
Κι αν η αγάπη μας, αγάπη μου, θα γίνει ένα τραγούδι
Θα γίνει αστέρι φωτεινό και κάθε νύχτα θα σ' το τραγουδώ
Κι αν τα κορμιά μας χωριστήκαν, οι ψυχές μας θα 'ναι πάντα εδώ

...

Οι ψυχές μας θα 'ναι πάντα εδώ στίχοι (συνέχεια) »

Μια πόρτα χτύπησα κι εγώ - Γιάννης Μήτσης

Μια πόρτα χτύπησα κι εγώ - Γιάννης Μήτσης

Στίχοι:
Μουσική:


Θα σε περιεργάζομαι
κι έτσι χωρίς να βιάζομαι
σεμνά θα σε βαδίζω

Ζωή σε κάθε στράτα σου
...

Μια πόρτα χτύπησα κι εγώ στίχοι (συνέχεια) »

Δεν ξέρω - Γιάννης Μήτσης & Ελευθερία Αρβανιτάκη

Δεν ξέρω - Γιάννης Μήτσης & Ελευθερία Αρβανιτάκη

Στίχοι: &
Μουσική:


Δεν ξέρω ποιος θεός τα μέσα μου παλεύει
αν αγαπάει το φως, αν κλαίει ή αν χορεύει
Δεν ξέρω που με πας, μα ξέρω πού θα φτάσω
σε ποιο βαθύ γκρεμό την νύχτα θα γιορτάσω

...

Δεν ξέρω στίχοι (συνέχεια) »